Top 3 cele mai sănătoase oțeturi pe care le poți folosi în alimentație

oteturi, otet de cidru de mere, top, otet de vin rosu Sursa foto: Pexels/Ron Lach

Oțetul este un lichid obținut prin fermentarea ingredientelor care conțin zahăr, rezultând un lichid cu o aromă picantă și acră. Procesul de fermentare transformă zaharurile în etanol (alcool), care este apoi convertit în acid acetic, componenta cheie a oțetului, transmite publicația Health. Diverse ingrediente, cum ar fi fructele și cerealele, pot fi utilizate pentru a oferi oțetului arome, texturi și culori diferite.

Dintre numeroasele tipuri de oțet, trei se remarcă prin beneficiile lor pentru sănătate:

1. Oțet din cidru de mere: Produs printr-un proces de fermentare în două etape, acest oțet este obținut din suc de mere fermentat mai întâi în cidru și apoi în acid acetic. Acesta a fost asociat cu mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea absorbției glucozei și reducerea producției de colesterol. Studiile sugerează că un consum regulat de oțet din cidru de mere poate reduce colesterolul total și glicemia. Deși beneficiile au fost observate la niveluri mai ridicate de consum (1-52 de linguri pe zi), încorporarea chiar și a câtorva linguri în dietă este ușor de realizat. Acest oțet nu conține calorii sau carbohidrați, ceea ce îl face un substitut sănătos pentru dressinguri și marinade bogate în calorii.

2. Oțet de vin roșu: Obținut prin fermentarea vinului roșu, acest oțet are o culoare distinctă roșie-trandafirie și o aromă picantă. Conținutul său ridicat de acid acetic contribuie la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Cercetările au arătat că oțetul de vin roșu poate reduce glicemia, nivelurile de insulină și rezistența la insulină. În plus, poate ameliora simptomele depresiei datorită antioxidanților săi polifenolici. Oțetul de vin roșu nu conține calorii și poate fi adăugat la salate, marinade și diverse feluri de mâncare.

3. Oțet balsamic: Fabricat tradițional din suc de struguri, oțetul balsamic trece printr-o dublă fermentație și este învechit în butoaie de lemn timp de cel puțin 12 ani. Acest oțet este bogat în compuși fenolici cu proprietăți protectoare. Oțetul balsamic poate îmbunătăți reglarea glicemiei după mese bogate în carbohidrați prin inhibarea amilazei pancreatice. Spre deosebire de alte oțeturi, acesta este mai gros, mai dulce și conține calorii și carbohidrați, fiind un adaos savuros la carne, paste și salate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *