Timiş/”La Pas în cartier”, eveniment care promovează cultura unui stil de viaţă sănătos și responsabil. Ateliere de gătit cu artizani cunoscuți

ateliere de gatit Timisoara capitala culturala educatie pentru sustenabilitate La Pas în Cartier Timișoara ateliere de gătit produse locale de sezon banat regiune gastronomica degustare produse locale produse locale punct gastronomic local foto: pixabay.com

Capitala Europeană a Culturii Timişoara 2023 îşi descoperă o nouă faţetă publicului, astfel că în perioada 4 – 6 octombrie, la Casa Tineretului, prezintă un evantai de evenimente în cadrul proiectului “La Pas în cartier”, care promovează comportamentele responsabile faţă de mediu şi propria sănătate, transmite Agerpres.

Ediţia 2024 aduce un festival cu hrană bună şi cultură sustenabilă la Timişoara: pâine şi plăcinte ca pe vremea bunicilor, produse artizanale premiate, zeci de ateliere pentru copii şi adulţi şi concerte cu invitaţi speciali. „Pregătim pentru această ediţie peste 30 de ateliere şi activităţi diverse – dezbateri, film şi carte, expoziţii, spaţii de joacă şi experimentare pentru copiii şi adolescenţi, concerte şi alte surprize pe care vă invităm să le descoperiţi. Ne adresăm unui public divers, implicăm deopotrivă experţi şi cetăţeni, preocupaţi de tema sustenabilităţii, construind împreună cu aceştia experienţe de învăţare şi contexte de conexiune socială, aliniindu-ne principiilor Pactului Climatic European, promovat în România de Asociaţia REPER 21”, a explicat Mihaela Veţan, preşedintele Centrului de Resurse pentru Iniţiative Etice şi Solidare (CRIES), organizatorul evenimentului.

Pâine, plăcinte, gogoși pe abur, deserturi tradiționale, mied, brânzeturi

Pe parcursul celor trei zile, artizani şi producători locali din diferite regiuni ale ţării vor pregăti pâine de casă ca pe vremea bunicilor cu Emilia Popa de la Margina, deserturi tradiţionale ca în Ţara Zimbrilor, Plaşinţ’ (plăcinte) pe pătură ca la Cornereva alături de Ştefania Bijan, vom putea degusta brânza produsă de Asociaţia Curtea Culorilor, după reţete italiene, în Banat, la Sârbova, miedul (hidromel) de la Miedăria din Buzău, de la Pătârlagele, premiate pentru calitatea şi gustul lor în competiţii prestigioase de profil, dar şi gogoşile pe abur, cu nucă şi mac, ale Emiliei Popa.

Cei pasionaţi de gătit pot opta pentru unul dintre atelierele gastronomice – reţete de toamnă cu specific ucrainean, alături de Iryna Chykaliuk, pâine cu maia şi făinuri fără gluten, cu Ana Negru, paste artizanale alături de Curtea Culorilor, prepararea unui meniu special cu legume de sezon de la Farmely – Grădina de lângă tine sau un meniu vegan propus de întreprinderile sociale Green Aware şi CUIB, care vine din Iaşi.

Publicul este îndemnat să pregătească întrebări

„Într-un eveniment dedicat hranei, nu puteam evita o discuţie despre legătura dintre alimentaţie şi un stil de viaţă sănătos. Pregătiţi-vă întrebări pe care doriţi să le adresaţi jurnalistului Dragoş Pătraru şi haideţi să le abordăm la scenă deschisă”, îndeamnă Mihaela Veţan.

Până acum, 40 de artizani şi-au anunţat participarea la ediţia „La Pas 2024”, care vor prezenta produse alimentare ecologice şi provenite din comerţul echitabil, păpuşi hand-made, bijuterii făurite în ateliere locale şi obiecte de ceramică lucrate manual, produse cosmetice naturale, accesorii şi articole vestimentare din materiale prietenoase cu mediul sau realizate din resturi de stocuri, din deşeuri textile sau reciclate. O componentă importantă anul acesta vizează impactul social şi de mediu al industriei textile şi al modei de consum – Fast Fashion.

Participarea la activităţile şi atelierele din Festivalul LA PAS este liberă, cu excepţia concertelor. Festivalul va începe vineri, 4 octombrie, la ora 16.30, iar în zilele de 5 şi 6 octombrie, porţile La Pas se deschid la ora 11.00. Evenimentele au loc în cadrul proiectului dezvoltat de CRIES şi este cuprins în Programul cultural naţional “Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” cu finanţare prin Programul Legacy Timişoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timişoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii.

Atelierele gastronomice sunt organizate în cadrul proiectului “Gustul ca patrimoniu”, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *