Adoptarea alternativelor la ambalajele care folosesc bisfenol A (BPA) va duce la creșteri de prețuri inițiale, deoarece noile materiale vor fi mai scumpe și necesită investiții în infrastructura de producție, a declarat pentru G4Food Tiberiu Stoian, CEO și fondator al Exonia Holding, producător de ambalaje biodegradabile.
„Cu toate acestea, pe termen lung, costurile pot scădea pe măsură ce tehnologiile alternative devin mai răspândite și economiile de scară intră în joc. Este important ca industria să găsească soluții sustenabile și accesibile pentru a minimiza impactul asupra prețurilor și pentru a proteja sănătatea consumatorilor”, a spus antreprenorul.
Interdicția ar urma să intre în vigoare la sfârșitul anului 2024, potrivit Comisiei Europene (CE), iar perioada de tranziție este cuprinsă între 18 și 36 de luni. Potrivit lui Stoian, perioada de tranziție va fi de 18 luni pentru majoritatea aplicațiilor și de 36 de luni pentru anumite aplicații, cum ar fi: ambalajele pentru produsele alimentare procesate (fructe, legume, pește), articolele de unică folosință pe care s-a aplicat un lac sau un strat special pe suprafața exterioară metalică și articolele de contact de utilizare repetată utilizate ca și componente în echipamentele profesionale de producție alimentară (garnituri, pompe, manometre).
„În opinia mea, termenele propuse sunt rezonabile, iar adoptarea alternativelor poate avea un impact inițial asupra majorării prețurilor, dar va aduce beneficii pe termen lung, motiv pentru care salutăm această decizie a autorităților de reglementare”, a mai spus Stoian.
Antreprenorul a mai spus că Exonia se va adapta acestor norme până la data limită, deoarece furnizori foarte serioși de materii prime deja lucrează la soluții.
Context
Statele membre UE au aprobat miercuri o propunere a Comisiei Europene de a interzice bisfenolul A (BPA) în materialele care intră în contact cu produsele alimentare, decizia fiind luată pe baza celor mai recente dovezi ştiinţifice, în vederea protejării sănătăţii cetăţenilor şi a asigurării celor mai înalte standarde de siguranţă alimentară, informează un comunicat de presă al CE.
Decizia se bazează pe o evaluare ştiinţifică efectuată de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), care a concluzionat că BPA a avut „efecte nocive potenţiale asupra sistemului imunitar”.