Tania Fântână, nutriționist: Lucruri pe care le vei afla de la nutriționist și pe care nu le poți găsi pe internet

tania fantana, nutritionist, sfaturi, internet

Se întâmplă de multe ori să aud propoziția următoare: „Ce mă poate învăța un nutriționist și eu nu știu deja?” Treaba asta cu mâncarea pare un lucru simplu. Dar nu e. Chiar deloc! Acum sigur că în lume există tot soiul de probleme și dureri mult mai mari. Perfect adevărat, dar hai să analizăm mai în detaliu subiectul acesta cu mâncarea și nutriționiștii.

În general, oamenii se gândesc la nutriționiști atunci când vor să slăbească. Sau când medicul le spune să țină un regim anume, să evite anumite alimente, să prevină unele boli. Cu alte cuvinte, când nu-ți e prea bine cu tine. Majoritatea ne gândim la nutriționiști ca la „Bau-Bau”. Ca la niște oameni răi, care sigur o să ne spună să mâncăm doar frunze și o să ne interzică tot ce ne place. Poate și de asta evităm să-i căutăm.

În realitate, nutriționiștii sunt oameni care te învață să mănânci sănătos și mai ales adecvat ție. Ce înseamnă mai exact mâncat sănătos:

  • divers,
  • echilibrat ca macronutrienți,
  • mărimea porției adecvată kilogramelor la care vrei să ajungi,
  • simplu, cât mai natural și neprocesat.

Nutriționiștii nu pot fi înlocuiți cu articole citite pe internet sau cu o carte-două. Calitatea lor de oameni le dă posibilitatea să te asculte, să adapteze sfaturile la situația ta concretă. Nicio pagină de internet nu o să facă asta vreodată.

La ce te mai poate ajuta un nutriționist este să te facă să-ți găsești stilul tău personal de a mânca astfel încât să ai și kilogramele pe care ți le dorești și să guști din mâncarea ta preferată. Sigur că asta poate dura ceva timp și tocmai de asta e bine să-ți fixezi un orizont de timp de câteva luni, poate ani. Durează un pic până internalizezi tot ce ți se spune, până îți formezi noi obiceiuri. Despre asta e vorba în final, despre a rescrie reperele pe care le ai despre mâncare, despre a învăța să înlocuiești unele obiceiuri nesănătoase, despre a educa gustul deja format.

Pe de altă parte, un alt motiv pentru care ai nevoie să vorbești cu cineva specializat în subiectul acesta este că e evident că nu te descurci pe cont propriu. E ca atunci când ți se strică mașina și te duci la un mecanic sau când te doare o măsea și mergi la dentist. Știu că noi încercăm să ne pricepem la toate, dar e greu să ajungi să cunoști în profunzime toate domeniile.

Ce te mai poate ajuta un nutriționist să faci este să fii blând cu tine. Să îți dai răbdare și să nu uiți că ești om. Că ai dreptul la alegeri mai puțin inspirate, că ai privilegiul să înveți din ele și că data viitoare dacă greșești mai frumos e perfect în regulă. Atunci când te interesează subiectul mâncatului și cumperi și citești cărți din acest domeniu ai tendința să crezi tot ce citești. Mai rău decât să crezi e să și aplici ceea ce crezi. Uiți de fapt că nu ai fundamentele necesare în a decide ce e bine și rău pentru tine pe termen lung. E ca și cum vrei să construiești o casă pornind de la acoperiș mai întâi și nu de la săparea fundației. Fundația e de fapt însuși templul corpului tău. Fundația înseamnă cum funcționează corpul tău și ce face fiecare organ în parte.

Ce îți mai poate spune un nutriționist, iar paginile de internet nu, este că de slăbit și îngrășat te vindeci greu, uneori deloc. Deci este posibil ca în viața ta să tot repeți procesele acestea până te hotărăști cu care rămâi în cele din urmă. Îți accepți kilogramele în plus, dar ai lejeritate în alegerile alimentare sau alegi să ai kilogramele mult visate, dar rămâi restrictiv la alimentație. De multe ori cărțile sau internetul ne dau senzația că toată lumea reușește și noi nu sau că la alții e ușor și la noi greu. Nu, nu e ușor la nimeni. Sigur, poți alege să nu recunoști asta, dar nu despre ascuns după cireș e vorba în articolul acesta.

Experiența unui om care se ocupă cu slăbitul sau mâncatul sănătos ca și profesie îți poate recomanda de la bun început un tip de a mânca ce îți poate da mai multe șanse de câștig decât altul. Asta înseamnă mai puțin chin pentru tine, mai puțin bâjbâit pe întuneric după o soluție care să funcționeze. Timpul e una dintre marile bogății ale acestei lumi. A găsi ajutor în a nu-l pierde mi se pare util.

Înconjurați-vă de oameni care să vă hrănească mintea și sufletul. Nutriționistul e musai să fie și un pic psiholog. Atât cât să înțeleagă că sunt unele gânduri care nu pleacă decât cu ceva dulce în stomac. Atât timp cât lucrăm în paralel și la alte moduri de a le îmblânzi eu nu văd nimic greșit în asta.

Vezi aici podcasturile G4Media „Fântâna de sănătate” cu Tania Fântână

Citește și: Tania Fântână, nutriționist: Soia, o sursă vegetală foarte bună de proteine și antioxidanți / Cine trebuie să evite acest aliment?

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *