Sute de mii de mici fermieri din Africa sub-sahariană vor iriga culturile cu ajutorul unor pompe acționate cu energie solară

irigatii, energie solara, Africa, fermieri foto: https://solarenerjiantalya.com

Micii fermieri din zona sub-sahariană fac eforturi considerabile pentru a crește culturile agricole până în etapa de recoltare sau pentru a-și adăpa animalele. Ca să ude plantele și să asigure animalelor apa vitală, ei se folosesc de pompe puse în funcțiune cu motorină sau benzină, care presupun costuri de producție ridicate și emisii de CO2 în mediul înconjurător. Mulți dintre ei nu dispun de aceste pompe și se bazează exclusiv pe ploi, în activitatea lor agricolă. 

Situația lor este pe cale să se schimbe, după ce firma InfraCo Africa, parte a Private Infrastructure Development Group (PIDG), un investitor global în proiecte de mediu și climă, a semnat un acord cu consorțiul Savant Group Ltd, în valoare de 12 milioane de dolari, pentru a implementa tehnologia de irigare, cu ajutorul energiei solare, în Africa sub-sahariană, anunță site-ul freshplaza.com.

Furnizorul de echipamente de irigare și instalare a sistemului este firma SunCulture, din Nairobi, Kenya.

Aportul de capital face parte dintr-o strângere de fonduri mai largă, de 27,5 milioane de dolari, care va oferi acces la sisteme de irigare cu energie solară activate prin Internet-of-Things (IoT) pentru sute de mii de mici fermieri din zonele semi-deșertice ale Africii, până în 2030

Oferta companiei SunCulture implică proiectarea, fabricarea, finanțarea, instalarea și întreținerea sistemelor complete de irigare solară cu pompe de curent continuu, de joasă tensiune. 

Acestea sunt capabile să pompeze până la 1.200 de litri de apă pe oră, iar sistemele accesibile sunt destinate micilor exploatații de aproximativ 1-3 acri ( un acru = 4.047 mp ).

Sistemul de irigare propriu zis include: panouri solare fotovoltaice, aspersoare, instalații de irigare prin picurare și baterii pentru stocarea energiei, care maximizează eficiența utilizării apei, permițând fermierilor să-și irige terenurile dimineața devreme – reducând la minimum evaporarea – și să direcționeze apa către plante, evitând risipa. 

Sistemele activate pentru IoT includ monitorizare de la distanță și întreținere predictivă. Sistemele de baterii includ, de asemenea, iluminatul casnic și permit fermierilor să încarce dispozitive mici, cum ar fi telefoanele mobile.

„Costul total de proprietate” pentru o pompă SunCulture este cu 40-60% mai mic decât costul unei pompe pe bază de combustibil, în funcție de planurile de achizție. SunCulture oferă pompele sale micilor fermieri printr-un model Pay-As-You-Grow.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *