Supa de roșii rece pentru vară/ În sudul Spaniei îi spune salmorejo, în nord gazpacho

salmorejo este supa de rosii cordobeza. se consuma rece Foto: G4Food

Salmorejo este, probabil, alături de flamenquín și coada de bou, cea mai populară rețetă din gastronomia provinciei Córdoba, din sudul Spaniei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Odată cu venirea verii, o cremă rece ca salmorejo, cu garnitură de jamon și ou fiert tare, este o opțiune excelentă pentru masa de prânz sau pentru cină.

Scurt istoric

Originea acestui fel de mâncare este, fără îndoială, în păturile cele mai sărce ale societății. Se crede că a fost introdusă în obiceiurile culinare în secolul al XVII-lea sau al XVIII-lea, odată cu acceptarea roșiilor ca aliment. Există și variante foarte similare, cu adaos de ardei ca ingredient.

Salmorejo este ruda din sud a gazpacho, supa de roșii rece cu ceapă, ardei și castravete și ea o opțiune minunată pentru perioada verii.

Ingrediente pentru salmorejo cordobez

salmorejo este supa de rosii cordobeza. se consuma rece
Foto: G4Food

1 kg de roșii bine coapte

200 de gr de pâine din ziua anterioară

250 de ml de ulei de măsline extravirgin

Sare, piper

Oțet de Jerez

2 căței de usturoi

Pentru servit

100 de gr de jamon iberic tăiat cubulețe

Ouă fierte (1 ou de persoană).

Odată cu venirea verii și temperaturile ridicate, un salmorejo rece cu jambon serrano și ou fiert tare este o opțiune excelentă pentru masă. Unele familii îl servesc cu ton. Există și opțiunea mai puțin sănătoasă de a adăuga cartofi prăjiți.

Preparare salmorejo 

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să folosești ingrediente de calitate: roșii (ideal roșii de tip „para”), care se zdrobesc cu tot cu coajă; o pâine albă cu coajă moale și miez mult (în Córdoba se folosește așa-numita „pan de telera”); usturoi și ulei de măsline extravirgin (în Spania se dă mare atenție soiului de ulei folosit, deoarece acesta determină în mare parte aroma). Dacă vrei un salmorejo fin, folosești ulei de tip arbequina; pentru un gust mai amărui, se alege ulei picual; iar pentru o ușoară iuțeală, se folosește ulei hojiblanca. În România nu cred că se fac astfel de diferențe subtile de gust. Deci ulei de măsline extravirgin de calitate.

Se prepară prin mixarea foarte completă a tuturor ingredientelor. La final se servește în farfurie adâncă sau castron de supă cu ou fiert, răcit și tăiat mărunt și bucățele de jamon presarat deasupra. Eu l-am servit cu garnitura clasică de jambon, dar merge de minune și cu fâșii de cod afumat sau cu ton în ulei.

Salmorejo poate fi servit ca fel principal, ca garnitură la un fel secundar sau ca sos, în locul sosurilor preambalate, mai bogate în calorii și mai puțin sănătoase.

La fel ca și gazpacho, salmorejo este cel mai bun primăvara și vara, când roșiile sunt în sezon. Specialiștii în gastronomie susțin ca ar trebui să renunțăm la obiceiul de a consuma roșii tot timpul anului, deoarece acest lucru duce la cultivarea unor roșii fără gust.

Calitățile nutriționale ale acestei supe

Salmorejo este o supă sau cremă pe bază de legume (roșii), care oferă multe proprietăți nutritive. Este o sursă naturală de antioxidanți datorită roșiilor (vitamina C și licopen), polifenolilor și vitaminei E din uleiul de măsline extravirgin. Usturoiul are efect vasodilatator, benefic pentru circulație, mai ales în perioadele de căldură, cum este vara. Este un protector cardiac natural, deoarece unica sursă de grăsime este uleiul de măsline extravirgin, care oferă un profil excelent de acizi grași sănătoși pentru inimă.

Această rețetă de salmorejo andaluz este, de asemenea, săracă în calorii — aproximativ 70 kcal/100 ml — astfel încât o porție normală de 250 ml are doar 175 kcal.

Este o mâncare rece, așa că ingredientele își păstrează intacte proprietățile nutritive (vitamine și minerale). Ajută la rehidratarea organismului și la refacerea ionilor (sodiu și potasiu). Este o sursă de proteine de înaltă calitate și vitamine din grupul B, dacă adaugi ou fiert. Aduce un aport de fier, proteine și vitamina B12 datorită jamonului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *