Lucian Florea, președinte FRULEG: ”dacă fermierii nu înțeleg că tratamentele fitosanitare trebuie aplicate exact cum scrie în prospect, e clar că avem o mare problemă de sănătate publică”

Merele chinezești au liber din nou pe piața Rusiei; importurile au fost interzise în 2019, din cauză că nu respectau normele de siguranță alimentară Merele chinezești au liber din nou pe piața Rusiei; importurile au fost interzise în 2019, din cauză că nu respectau normele de siguranță alimentară

Invitat al moderatorului Radu Antohe la dezbaterea live ”AGRARIA la tine acasă”, pe pagina de facebook AGRARIA, ediția din 16 septembrie, președintele Asociației de Producători FRULEG a dezvăluit că a avut discuții la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în ultimele luni pentru a fi omolgate produse fitosanitare noi, deja folosite în țările din vestul Europei, în sectorul legumicol și pomicol. ”În cele din urmă, ministrul a dat un ordin în baza căruia pot fi aduse substanțe noi, înainte nu le puteam aduce, din cauza unei legislații rigide, stufoase”, a declarat Lucian Florea.

Mai mult, fermierul cere adoptarea de urgență a unei legislații care să permită statului, dar și consumatorilor, să aibă un control mai riguros asupra pesticidelor folosite pentru combaterea bolilor și dăunătorilor.

Radu Antohe și invitatul său, Lucian Florea, președintele FRULEG,/captură de pe pagina de facebook AGRARIA

”Să vă dau un exemplu: în Italia, niciun pomicultor nu poate vinde recolta, nici măcar organizației din care face parte, dacă în prealabil nu vine, cum spun ei, doctorul, ca să verifice planul de tratamente și să dea un aviz, în baza căruia pomicultorul poate apoi să-și vândă recolta. Sunt foarte importante aceste tratamente pentru fructe și legume, dar fermierii trebuie să știe ce cantități să aplice și în ce moment. Dacă ai stropit roșia sau ardeiul cu o zi înainte de recoltare, ai creat o mare problemă consumatorului”, a susținut invitatul dezbaterii ”AGRARIA la tine acasă”.

Lucian Florea a pledat pentru mai mult control din partea autorităților pe piața produselor fitosanitare și i-a îndemnat pe fermieri să citească și să respecte instrucțiunile de utilizare a acestor produse. El a menționat că membrii asociației de producători FRULEG respectă condițiile de bune practici și astfel recolta lor este acceptată de hypermarketuri.

FRULEG numără șapte membri, care lucrează o suprafață totală de 100 ha de plantații pomicole situate în județul Bacău.

Merele chinezești au liber din nou pe piața Rusiei; importurile au fost interzise în 2019, din cauză că nu respectau normele de siguranță alimentară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *