STUDIU Postul intermitent crește riscurile cardiace / De ce unii experți contestă rezultatele cercetării

slabit pierdere in greutate Sursa Foto: Pexels.com

Postul intermitent a primit atenție de-a lungul anilor ca o strategie la modă pentru pierderea în greutate, dar planul alimentar a fost în centrul atenției recent pentru un alt motiv: potențialul său dăunător pentru sănătatea inimii.

La 18 martie, Asociația Americană pentru Sănătate a anunțat rezultatele unui studiu care leagă postul intermitent de un risc crescut de a muri din cauza bolilor cardiovasculare. Constatările, care au fost prezentate de cercetători la o conferință AHA și nu au fost publicate într-o revistă de specialitate, au atras imediat scepticismul profesioniștilor din domeniul medical care au subliniat limitele sale, relatează Health.com.

Postul intermitent presupune alternanța între perioade prestabilite în care se mănâncă și nu se mănâncă. Studiul s-a axat în mod special pe un tip de post intermitent numit alimentație cu restricție de timp, care limitează numărul de ore în care o persoană poate mânca în timpul zilei. Oamenii de știință au descoperit că persoanele care au urmat o dietă 16:8, sau care au mâncat doar într-o fereastră de opt ore, au avut un risc cu 91% mai mare de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, în comparație cu persoanele care au mâncat pe parcursul a 12 sau 16 ore.

Autorul principal Victor Wenze Zhong, doctor în științe, profesor la Școala de Medicină a Universității Jiao Tong din Shanghai, a declarat în comunicatul de presă că este “crucial pentru pacienți, în special pentru cei cu afecțiuni cardiace existente sau cancer, să fie conștienți de asocierea dintre fereastra de 8 ore de mâncare și riscul crescut de deces cardiovascular”.

Cu toate acestea, Heba Wassif, cardiolog la Departamentul de Medicină Cardiovasculară de la Clinica Cleveland, care nu este afiliat la cercetare, a avertizat că nu trebuie să acorde prea multă importanță rezultatelor studiului. “Până când nu vom avea mai multe informații, pot spune doar că efectele pe termen lung [ale alimentației cu restricții de timp] rămân neclare”, a spus ea.

Iată ce altceva trebuie să știți despre acest studiu, inclusiv de ce experții avertizează împotriva acordării unei ponderi prea mari rezultatelor.

Ce a mai descoperit studiul?

Cercetătorii au analizat informații de la peste 20.000 de adulți americani înscriși între 2003 și 2018 în cadrul National Health and Nutrition Examination Survey, un studiu conceput pentru a evalua starea de sănătate și nutriție a adulților și copiilor din Statele Unite.

Participanții au inclus un număr aproximativ egal de bărbați și femei. Aproximativ trei sferturi erau albi, 11% erau hispanici, 8% erau de culoare, iar restul s-au autoidentificat ca fiind o altă categorie rasială.

Participanții au raportat detalii despre consumul și modelele lor alimentare pentru sondaj în două zile separate. Cercetătorii au urmărit participanții timp de opt ani în medie.

Pe lângă faptul că au descoperit o legătură generală între a mânca numai în cadrul unei ferestre de opt ore și un risc mai mare de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, cercetătorii au descoperit, de asemenea, că persoanele cu boli cardiovasculare existente care au urmat această practică au avut un risc cu 66% mai mare de a muri din cauza unui accident vascular cerebral sau a unei boli de inimă. Participanții cu cancer au avut, de asemenea, o șansă mai mare de a muri din cauza bolilor de inimă.

Studiul nu a găsit nicio asociere între alimentația cu restricții de timp și creșterea speranței de viață.

Zhong a precizat în comunicatul de presă că studiul nu sugerează că postul intermitent crește riscul de deces cardiovascular, ci doar arată o asociere între cele două.

Vulnerabilitățile studiului

Paul Leis, profesor asistent de medicină la Școala de Medicină Icahn de la Mount Sinai, a declarat pentru Health că rezultatele au fost “o observație interesantă”, dar a avertizat că studiul are limitări semnificative.

Experții au remarcat faptul că studiul s-a bazat pe informații auto-raportate, care pot fi uneori inexacte.

În plus, a spus Leis, studiul nu a divulgat suficiente informații despre afecțiunile de bază ale participanților. “Studiul nu a spus câți dintre acești pacienți erau diabetici”, a explicat el. “Câți dintre ei aveau boli de inimă? Existau și alți factori de boală? Cum era activitatea lor fizică? Cum era IMC-ul lor? Mi-ar fi plăcut să văd toate aceste informații”.

El a mai spus că, pe lângă faptul că ar fi vrut să vadă când mâncau participanții, ar fi vrut să știe și ce mâncau.

“Nu știm ce mâncau ei [participanții] în acea perioadă”, a spus el. “În timpul acelor opt ore, ce au mâncat? Era o masă echilibrată sau mâncau ceva rapid pentru că trebuiau să o ia în acel timp?”.

Stephen Kopecky, cardiolog la Departamentul de Medicină Cardiovasculară de la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota, a reluat acest sentiment. “Uneori, oamenii care nu au atât de mult timp să mănânce, mănâncă mai rău”, a spus el. “Ar putea fi vorba de alimente ultraprocesate, despre care știm că sporesc mortalitatea prin boli de inimă și creșterea numărului de cancere. Aceasta ar putea fi o parte din ceea ce a contribuit la rezultatele studiului”.

Ce arată alte cercetări despre postul intermitent

Wassif a declarat că rezultatele studiului i s-au părut surprinzătoare, deoarece “studiile anterioare au arătat beneficiile acestui tip de dietă”.

Într-adevăr, unele cercetări au sugerat că postul intermitent poate îmbunătăți sănătatea prin scăderea tensiunii arteriale, a inflamației și a colesterolului.

Și, potrivit lui Leis, există dovezi care arată că poate ajuta la pierderea în greutate.

“Când oamenii postesc, sfârșești prin a-ți folosi depozitele de glicogen și apoi treci la cetoză, descompunând acizii grași pentru energie”, a explicat el. “Există date care susțin că, datorită acestei resetări, sfârșești prin a pierde în greutate”.

Leis crede că există “un rol pentru postul intermitent în beneficiul celor care prezintă un risc ridicat de boli cardiovasculare”, dar recomandă ca oricine se gândește să înceapă postul intermitent să consulte un medic pentru a-și da seama ce plan – dacă există – este potrivit pentru el.

“Poate că metoda 16:8 nu funcționează pentru tine, dar metoda 12:12 da”, a adăugat el. “Pacienții ar trebui să discute cu medicul lor pentru a vedea ce se potrivește cu profilul lor.”

 

 

Sursa Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *