Studiu: Dietele ketogenice pot accelera îmbătrânirea inimii și a rinichilor / ,,Oricine ia în considerare o astfel de dietă ar trebui să o facă sub îndrumare medicală”

dieta keto, imbatranire, inima, studiu Sursa foto: Yulia Gusterina | Dreamstime.com

Cercetătorii de la UTHealth San Antonio, TX, au publicat recent o lucrare în Science Advances care analizează efectele dietei ketogenice, cunoscută și sub numele de „keto”, asupra șoarecilor, transmite Medical News Today.

Pe măsură ce ratele de obezitate continuă să crească în Statele Unite, tot mai mulți oameni apelează la diete despre care cred că îi pot ajuta să slăbească eficient. Dieta keto, folosită în mod tradițional pentru a trata epilepsia este una dintre aceste diete care a câștigat popularitate.

Unele caracteristici ale dietei keto includ consumul unor cantități mai mari de grăsimi, reducând în același timp aportul de carbohidrați.

Cercetătorii care au realizat studiul actual au analizat mai îndeaproape dietele ketogenice, experimentând pe șoareci pentru a vedea ce impact are dieta asupra sănătății. Ei au fost interesați în primul rând dacă dieta contribuie la senescența celulară.

Rezultatele au arătat că șoarecii care au urmat o dietă ketogenică au înregistrat rate mai mari de îmbătrânire a organelor corpului lor comparativ cu cei din grupul de control.

Ce caracterizează dieta keto?

Macronutrienții pe care se concentrează persoanele care urmează dieta keto includ:

  • 55 până la 60% din calorii din grăsimi
  • 30 până la 35% din calorii din proteine
  • 5 până la 10% din calorii din carbohidrați (20 până la 50 de grame de carbohidrați).

Food and Drug Administration (FDA) recomandă ca mai puțin de 10% din caloriile oamenilor să provină din grăsimi saturate, care sunt tipul de grăsimi găsit în carnea de vită, unt și carne de porc.

De asemenea, FDA notează că oamenii ar trebui să se concentreze asupra alimentelor care sunt o sursă de grăsimi nesaturate – cum ar fi peștele, avocado și nucile – deoarece acestea pot ajuta la gestionarea colesterolului.

În plus, FDA recomandă ca oamenii să consume 275 de grame de carbohidrați pe zi, ceea ce este semnificativ mai mare decât aportul de carbohidrați recomandat pentru dieta keto.

Acest studiu a constat în testarea efectelor consumului unei diete bogate în grăsimi la șoareci. Un grup de șoareci a servit drept grup de control și a consumat o dietă cu o compoziție calorică de 17% din grăsimi, 25% din proteine și 58% din carbohidrați.

Grupul de testare a mâncat în principal untură Crisco, un aliment care conținea 84% grăsimi nesaturate și 14% grăsimi saturate. În acest grup, 90,5% din calorii proveneau din grăsimi (considerabil mai mult decât în cazul dietei keto standard), 9,2% din calorii proveneau din proteine și 0,3% din calorii proveneau din carbohidrați.

Șoarecii au început să mănânce dietele care le-au fost atribuite între 35 și 42 de zile și au continuat cu dietele fie timp de 7, fie timp de 21 de zile. La finalul acestor perioade, cercetătorii au eutanasiat șoarecii și i-au evaluat.

Keto a accelerat îmbătrânirea celulară la șoareci

Cercetătorii au monitorizat diverși markeri de sănătate la șoareci, cum ar fi cetonele, glucoza, sensibilitatea la insulină, trigliceridele, lipoproteinele cu densitate mică și lipoproteinele cu densitate mare.

Totodată, ei au verificat probe de inimă, ficat și rinichi pentru a vedea dacă există dovezi de deteriorare.

Oamenii de știință au văzut că în unele dintre organele majore ale corpului, inclusiv inima și rinichii, dieta ketogenică a contribuit la îmbătrânirea celulară.

Șoarecii din grupul care a consumat multe grăsimi nesaturate au avut o acumulare de celule senescente, care sunt celule vechi care se opresc din diviziune, dar nu mor.

Potrivit National Institutes of Health „senescența celulară este de obicei recunoscută ca un proces de deteriorare care duce la boli multisistemice sau la îmbătrânire”.

Atunci când celulele senescente nu mor, acest lucru poate duce la inflamații, la deteriorarea organelor și poate contribui la dezvoltarea tumorilor.

Îmbătrânirea organelor apare pe diferite tipuri de dietă keto

Cercetătorii au fost curioși cum se vor compara șoarecii din grupul Crisco cu un grup care a consumat o dietă ketogenică diferită și au testat acești șoareci cu unt de cacao. Untul de cacao are mai multe grăsimi saturate decât Crisco (40% grăsimi nesaturate și 60% grăsimi saturate).

Grupul cu unt de cacao a prezentat, de asemenea, dovezi de deteriorare a organelor și senescență celulară.

Aprofundând problema, cercetătorii au aflat că procesul de senescență celulară era probabil legat de proteinele AMPK și p53. Atunci când cercetătorii au blocat căile acestor proteine, șoarecii nu au avut aceleași niveluri de senescență celulară.

De asemenea, oamenii de știință au fost curioși să afle dacă senescența celulară era reversibilă, așa că au testat mai mulți șoareci cu o dietă ketogenică, au verificat biomarkerii lor și au constatat că, în timp, markerii de îmbătrânire celulară au scăzut după renunțarea la dietă.

În timp ce dietele ketogenice pot provoca daune, cercetarea arată că este posibil să se gestioneze acest lucru, fie prin medicamente care blochează anumite proteine, fie prin aderarea la dietă cu intermitențe.

Se aplică aceste constatări la oameni?

Scott Keatley, dietetician autorizat și proprietar al unui cabinet privat de nutriție din New York City, care nu a fost implicat în această cercetare, a vorbit cu Medical News Today despre rezultatele studiului.

„Constatările sunt semnificative, deoarece oferă o înțelegere mecanică a modului în care dietele ketogenice pe termen lung pot duce, potențial, la îmbătrânire celulară și la disfuncții în organe critice, cum ar fi rinichii și inima”, a declarat el.

„Acest lucru subliniază necesitatea de a lua în considerare cu atenție durata și compoziția dietei atunci când se recomandă dietele ketogenice, în special pentru pacienții cu probleme existente la nivelul organelor sau pentru cei care prezintă risc de boli cronice”, a continuat Keatley.

De asemenea, el a menționat că studiile longitudinale la om reprezintă următorul pas pentru a confirma dacă dietele ketogenice cauzează senescență celulară.

„Este important ca audiența să înțeleagă că, deși dietele ketogenice au beneficii dovedite, în special în gestionarea epilepsiei și în promovarea pierderii în greutate ca o dietă cu restricții calorice, efectele lor pe termen lung nu sunt încă pe deplin înțelese și ar putea include riscuri semnificative pentru sănătate.” a spus Keatley.

„Oricine ia în considerare o astfel de dietă ar trebui să o facă sub îndrumare medicală.”

Steve Gendron, PhD, specialist în imunologie și endocrinologie, neimplicat în studiu, a subliniat, de asemenea, necesitatea unor teste pe oameni.

„Trebuie să urmărim persoanele care urmează o dietă keto timp de ani de zile, nu doar săptămâni sau luni. Gândiți-vă că este ca și cum ați viziona un serial TV față de un film scurt – obțineți povestea completă în timp; acest lucru ne ajută să vedem cum afectează cetoterapia organele și sănătatea generală pe termen lung”.

Gendron a mai spus că dorește să vadă studii în rândul unor populații diverse și studii care compară modul în care dieta keto se situează față de alte diete pentru anumite probleme de sănătate.

„Studiul a folosit tipuri specifice de diete ketogenice, dar există multe moduri de a face keto”, a precizat Gendron atunci când a fost întrebat despre punctele slabe ale studiului.

„O mai mare varietate a tipurilor de diete ar putea oferi o imagine mai completă.”

Sursa foto: Yulia Gusterina | Dreamstime.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *