STUDIU Dieta MIND poate ajuta la încetinirea îmbătrânirii și la scăderea riscului de demență / Antioxidanții din alimente colorate precum fructele de pădure, frunzele verzi, broccoli și fasolea neagră neutralizează radicalii liberi

dieta mind persoana in varsta, tanar Sursa Foto: Pexels.com

O nouă cercetare sugerează că urmarea unui plan alimentar numit dieta MIND poate încetini îmbătrânirea biologică.

Studiul, publicat în Annals of Neurology, a constatat, de asemenea, o asociere între această dietă și un risc redus de demență și de deces, relatează Health.com

Dieta MIND este o fuziune a dietelor mediteraneene și DASH, foarte apreciate (DASH înseamnă abordări dietetice pentru a opri hipertensiunea arterială).

Cercetătorii au dezvoltat-o special pentru a păstra funcția cognitivă, a declarat pentru Health Maggie Moon, specialist în nutriție pentru sănătatea creierului și autoare a best-seller-ului „The MIND Diet”. Demența afectează aproximativ 10% dintre adulții americani cu vârsta de 65 de ani și peste, iar experții au identificat dieta ca fiind unul dintre factorii care pot proteja împotriva declinului cognitiv.

Potrivit lui Moon, dieta MIND pune accentul pe consumul unor porții sănătoase de legume (cu frunze și fără frunze), nuci, fasole, boabe, carne slabă de pasăre, pește și cereale integrale. De asemenea, persoanele care urmează această dietă ar trebui să folosească uleiul de măsline ca grăsime adăugată și să bea vin cu moderație. Dieta limitează aportul de carne roșie, unt, brânză grasă, fast-food prăjit și dulciuri.

Moon a remarcat că dieta MIND a fost asociată cu îmbunătățiri în diverse aspecte ale îmbătrânirii, inclusiv îmbunătățirea forței de prindere, a mobilității și a „inflammagingului”, un termen pentru inflamația cronică de grad scăzut.

Cercetările anterioare au arătat, de asemenea, că urmarea dietei poate încetini îmbătrânirea creierului cu până la 7,5 ani.

Noul studiu întărește legătura dintre dieta MIND și sănătatea creierului și explică de ce planul alimentar poate ajuta la păstrarea funcției cognitive.

Măsurarea modului în care dieta MIND afectează îmbătrânirea

În cadrul studiului, cercetătorii de la Universitatea Columbia au vrut să afle dacă dieta MIND reduce riscul de demență prin încetinirea ritmului de îmbătrânire biologică sau a vârstei celulelor organismului.

Pentru a testa acest lucru, echipa a apelat la Framingham Heart Study, o analiză pe termen lung concepută pentru a identifica factorii care contribuie la bolile de inimă. Ei au extras date despre 1.644 de adulți fără demență cu vârsta de 60 de ani și peste, care făceau parte din a doua generație a studiului.

Între 1991 și 2008, cercetătorii i-au verificat pe participanți la fiecare patru până la șapte ani pentru a le lua sânge și a evalua factori precum dieta și rezultatele testelor neurocognitive. În total, 140 de participanți au dezvoltat demență în acest interval de timp.

Pentru a determina ritmul de îmbătrânire, oamenii de știință au folosit un “ceas epigenetic” numit DunedinPACE, care examinează modelele de metilare a ADN-ului.

Rezultatele au arătat o asociere între o mai mare respectare a dietei MIND și un ritm mai lent de îmbătrânire, precum și șanse mai mici de a dezvolta demență și de a muri. Oamenii de știință au constatat că un ritm mai lent DunedinPACE a reprezentat 27% din asocierea dintre dietă și demență și 57% din relația dintre dietă și mortalitate.

Autorul studiului, Dan Belsky, PhD, profesor asociat de epidemiologie la Școala de Sănătate Publică Mailman a Universității Columbia, a declarat că rezultatele întăresc sprijinul pentru recomandarea dietei MIND pentru a stimula sănătatea creierului. Cu toate acestea, el a menționat că este dificil de generalizat concluziile deoarece toți participanții la studiu au locuit într-un singur oraș din Massachusetts.

Este nevoie de replicarea rezultatelor în studii care să reprezinte alte grupuri din populația SUA”, a spus el.

Belsky, care a contribuit la crearea DunedinPACE, a remarcat, de asemenea, că este imposibil de știut cât de precis este dispozitivul de măsurare, deoarece “nu există o măsură standard de aur a ritmului de îmbătrânire”.

De ce dieta MIND susține sănătatea creierului?

În timp ce oamenii de știință încă nu înțeleg cum o dietă sănătoasă ar putea reduce riscul de demență, cercetările au făcut lumină asupra modului în care unele ingrediente din alimentele din dieta MIND pot afecta creierul.

„Credem că unul dintre mecanismele cheie în joc sunt acizii grași omega-3 din alimente precum nucile și icrele arctice, de exemplu, care calmează inflamația și stresul oxidativ din creier care pot duce la probleme de memorie și cogniție”, a spus Moon.

Un alt motiv pentru care dieta MIND probabil că funcționează, a adăugat Moon, este concentrația mare de polifenoli și antioxidanți din alimente colorate precum fructele de pădure, frunzele verzi, broccoli și fasolea neagră. Acești compuși neutralizează radicalii liberi, molecule care pot dăuna celulelor. De asemenea, ei creează un mediu neprietenos pentru formarea amiloidului, considerat un semn distinctiv al bolii Alzheimer.

Cine ar trebui să urmeze dieta MIND?

Alimentele incluse în dieta MIND sunt bogate în vitamine, minerale și proteine și prezintă puține riscuri pentru oricine alege să urmeze acest plan.

Cu toate acestea, cele mai multe cercetări privind susținerea sănătății creierului au implicat adulți cu vârsta de 60 de ani și peste, arătând beneficii potențiale pentru această populație.

Dar asta nu înseamnă că o dietă plină de nuci, avocado, pește și alte alimente cu o densitate mare de nutrienți nu oferă beneficii și pentru persoanele mai tinere.

Moon a spus că dieta MIND nu se referă doar la prevenirea demenței. Este, de asemenea, asociată cu un risc redus de accident vascular cerebral, diabet de tip 2, stres și anxietate și poate scădea tensiunea arterială ridicată și îmbunătăți sensibilitatea la insulină.

Așadar, chiar dacă nu sunteți îngrijorat de riscul de demență, ar putea merita să implementați dieta MIND pentru potențialul de a obține beneficii care se extind mult dincolo de o doză de putere cerebrală.

Sursa Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *