Studiu: Consumul de cafea ar putea ajuta la protejarea împotriva bolii Parkinson

studiu, consum, cafea, parkinson Sursa foto: Pixabay/stokpic

Știm că ceea ce mâncăm și bem are un impact semnificativ asupra sănătății noastre, iar un nou studiu a descoperit o altă legătură între consumul de cafea și scăderea riscului de a dezvolta boala Parkinson, transmite publicația ScienceAlert.

Analizând datele colectate de la 184.024 de persoane pe o perioadă medie de 13 ani, echipa internațională de cercetători din spatele studiului a constatat că cei care consumă cafea au un risc mai mic de a se îmbolnăvi de Parkinson decât cei care nu beau deloc cafea.

O analiză ulterioară a unui eșantion de sute de persoane cu Parkinson a măsurat nivelurile de metaboliți primari ai cafeinei, paraxantină și teofilină, în sânge – constatând că acestea au o asociere inversă cu riscul de a dezvolta Parkinson.

„Acest studiu a demonstrat o asociere inversă a consumului de cafea cu cofeină cu riscul apariției bolii Parkinson în una dintre cele mai mari cohorte longitudinale din lume, cu o urmărire de peste 20 de ani”, scriu cercetătorii în lucrarea publicată.

Acesta nu este primul studiu care găsește o legătură între cafea și Parkinson, dar merge mai departe decât cercetările anterioare prin modul în care analizează biomarkeri ai consumului de cofeină cu ani înainte ca boala Parkinson să fie diagnosticată.

Citește și Studiu: Ar putea fi produs beton cu 30% mai rezistent prin procesarea și adăugarea zațului de cafea ars în amestec

S-a constatat că primii 25% dintre cei care beau cafea aveau cu 40% mai puține șanse de a dezvolta boala Parkinson, în comparație cu cei care nu beau deloc cafea. La nivelul tuturor consumatorilor de cafea din cadrul studiului, reducerea riscului măsurată a variat între aproximativ 5 și 63%, în funcție de țară.

Deși asocierea s-a menținut și atunci când au fost luați în considerare factori precum fumatul și consumul de alcool, aceasta nu este totuși suficientă pentru a dovedi existența unei legături directe de cauză și efect. Cu toate acestea, se pare că există ceva în legătură cu cofeina și ingredientele sale care protejează creierul oamenilor.

Pe baza cercetărilor anterioare, se crede că modul în care cofeina menține fluxul de dopamină în creier ar putea fi motivul acestor efecte. Boala Parkinson din creier este caracterizată de o reducere a dopaminei, din cauza pierderii celulelor nervoase din ceea ce se numește substantia nigra.

„Aceste efecte neuroprotectoare se aliniază cu constatările noastre, care au dezvăluit o asociere inversă între cofeină, paraxantină și teofilină și incidența bolii Parkinson”, scriu cercetătorii.

Munca importantă de a afla ce declanșează Parkinson, ce ar putea afecta riscul de a contracta boala și cum ar putea fi oprită, continuă. Numai în SUA, aproape un milion de persoane trăiesc cu această boală, care duce la agravarea problemelor legate de tremurături, mișcări normale, echilibru și rigiditatea membrelor.

Sursa foto: Pixabay/stokpic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *