STUDIU: Ar putea fi produs beton cu 30% mai rezistent prin procesarea și adăugarea zațului de cafea ars în amestec

beton, zat de cafea, bio-carbune, studiu Sursa foto: Pixabay/jarmoluk

În fiecare an, lumea produce o cantitate uluitoare de 10 milioane de tone de deșeuri de cafea la nivel global. Majoritatea ajung în gropile de gunoi, transmite publicația ScienceAlert.

„Eliminarea deșeurilor organice reprezintă o provocare pentru mediu, deoarece emite cantități mari de gaze cu efect de seră, inclusiv metan și dioxid de carbon, care contribuie la schimbările climatice”, a explicat inginerul Rajeev Roychand, de la Universitatea RMIT din Australia.

Cu o piață a construcțiilor în plină expansiune la nivel global, există, de asemenea, o cerere tot mai mare pentru beton, un material care necesită multe resurse, creând astfel un alt set de provocări de mediu.

„Extracția continuă de nisip natural din întreaga lume – de obicei din albiile și malurile râurilor – pentru a satisface cererea rapid crescândă a industriei construcțiilor are un impact mare asupra mediului”, a declarat inginerul Jie Li de la RMIT.

„Există provocări critice și de lungă durată în menținerea unei surse durabile de nisip datorită naturii finite a resurselor și impactului asupra mediului al exploatării nisipului. Cu o abordare a economiei circulare, am putea ține deșeurile organice departe de gropile de gunoi și, de asemenea, să conservăm mai bine resursele noastre naturale, cum ar fi nisipul”, a mai spus el.

Citește și: 7 modalități prin care poți face cafeaua pe care o bei mai sănătoasă / Trebuie să alegi cu grijă ce pui în ea

Produsele organice precum zațul de cafea nu pot fi adăugate direct în beton deoarece eliberează substanțe chimice care slăbesc rezistența materialului de construcție. Astfel, echipa a folosit nivele scăzute de energie pentru a încălzi deșeurile de cafea la peste 350 °C, în timp ce le-a privat de oxigen. Acest proces se numește piroliză. Descompune moleculele organice, rezultând un cărbune poros, bogat în carbon, numit bio-cărbune (biochar), care poate forma legături cu matricea de ciment și astfel se poate încorpora în aceasta.

Roychand și colegii săi au încercat, de asemenea, pirolizarea zațului de cafea la 500 °C, dar particulele de biochar rezultate nu erau la fel de rezistente.

Cercetătorii au avertizat că încă trebuie să evalueze durabilitatea pe termen lung a produsului lor. Acum lucrează la testarea performanței betonului cu cafea sub cicluri de îngheț/dezgheț, absorbție de apă, abraziuni și în multe alte scenarii.

Echipa lucrează, de asemenea, la crearea de biochar din alte surse de deșeuri organice, inclusiv lemn, deșeuri alimentare și deșeuri agricole.

„Cercetarea noastră este în stadii incipiente, dar aceste descoperiri interesante oferă o modalitate inovatoare de a reduce considerabil cantitatea de deșeuri organice care ajunge la gropile de gunoi”, a declarat inginerul Shannon Kilmartin-Lynch de la RMIT.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pixabay/jarmoluk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *