STUDIU Cinci sute de prese de ulei ar putea dispărea în următorii zece ani, în Peninsula Iberică, din cauza lipsei de competitivitate

ulei masline Sursa Foto: TGA

Un studiu realizat de Aula Universitară Oleícola Innova, în colaborare cu Universitatea Internațională din Andaluzia și Grupul Oleícola Jaén, avertizează că aproximativ 500 de prese de ulei din Peninsula Iberică (363 în Spania și 137 în Portugalia) ar putea fi închise, integrate sau dispărea în următorul deceniu, din cauza lipsei de competitivitate.

Contextul actual al industriei de ulei

În prezent, în Peninsula Iberică funcționează 2.219 prese de ulei, împărțite în două categorii: societăți de economie socială: 1.047 (produc 40% din ulei) și preseindustriale: 1.172 (produc 60% din ulei).

În ultimele decenii, sectorul a experimentat fluctuații semnificative în cantitatea de măsline procesate, cea mai mare cantitate procesată fiind de 10,2 milioane de tone în timp ce minima a fost reprezentata de 4,2 milioane de tone.

Deficiențe și provocări ale sectorului

Cantitatea de măsline procesată variază semnificativ de la o campanie agricolă la alta, media fiind  de 3,3 milioane de kilograme pe campanie, pe întreprindere. Diferența dintre campaniile bune și cele slabe poate ajunge la 1,5 milioane de kilograme, generând o deviație de până la 15 cenți pe kilogram procesat în costuri. În campaniile de producție scăzută, diferențele de costuri de procesare pot depăși 70 de cenți pe kilogram de ulei, din cauza lipsei de flexibilitate a preselor.

În Portugalia, situația este similară. Opt mori de ulei procesează 46% din măslinele țării, în timp ce restul funcționează la o scară mai mică, ceea ce le crește costurile și le afectează sustenabilitatea.

Strategii de adaptare

Firmele producătoare de ulei încearcă să facă față crizei prin diverse strategii:

  1. Creșterea volumului procesat: Specializarea și extinderea capacității pentru a acoperi costurile fixe prin volume mai mari de producție.
  2. Eficiența și rotația produsului: Optimizarea proceselor și vânzarea rapidă a stocurilor pentru a maximiza profiturile.
  3. Consolidarea sectorului: Firme mai mari și mai competitive absorb sau le înlocuiesc pe cele mai mici.

Cu toate acestea, morile nespecializate întâmpină dificultăți suplimentare, precum lipsa de măsline disponibile, care sunt preluate de morile mai mari și mai eficiente sau creșterea costurilor din cauza capacității lor reduse de a se adapta la variabilitatea campaniilor.

Viitorul industriei de profil

Potrivit studiului, condus de Juan Vilar, consultant și cercetător specializat în sectorul producției de ulei de măsline, pentru a evita închiderea în masă a preselor de ulei, ar fi necesară integrarea mai mare a sectorului, prin alianțe sau fuziuni care să permită supraviețuirea întreprinderilor mai puțin eficiente, dar și prin politici publice care să sprijine sustenabilitatea sectorului: stimulente pentru modernizare, promovarea cooperativelor și creșterea competitivității.

Fără schimbări structurale, presele de capacitate mai mică vor continua să fie înlocuite, ceea ce ar putea duce la dispariția a aproximativ 500 de astfel de entități în următorii 10 ani.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *