Bolile cardiovasculare reprezintă o cauză majoră de deces în SUA, o persoană murind la fiecare 33 de secunde din cauza problemelor cardiace, conform datelor Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC). Un factor semnificativ care contribuie la apariția acestor boli este dieta nesănătoasă, în special consumul de alimente ultraprocesate. Un nou studiu publicat în The Lancet identifică băuturile îndulcite artificial și carnea procesată drept cele mai periculoase alimente pentru sănătatea inimii.
Cercetătorii au analizat consumul de alimente ultraprocesate al unui număr de 206.957 de participanți, inclusiv 166.548 de femei cu vârsta de 25 de ani sau mai mult și 40.409 bărbați cu vârsta de 40 de ani sau mai mult, pe o perioadă de 30 de ani, transmite revista Best Life. Ei au clasificat alimentele ultraprocesate comune în 10 grupuri, printre care pâinea și cerealele, sosurile, gustările dulci și băuturile. În ciuda faptului că participanții consumau frecvent pâine, cereale și mâncăruri gata preparate, băuturile îndulcite artificial și carnea procesată s-au dovedit a fi cele mai dăunătoare din cauza nivelurilor ridicate de zahăr și sodiu adăugate.
Consumul excesiv de zahăr este asociat cu afecțiuni precum diabetul, bolile hepatice, obezitatea și acumularea de plăci în vasele de sânge, crescând riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral. În mod similar, excesul de sodiu poate provoca boli renale, hipertensiune arterială și afecțiuni cardiace grave.
Studiul recomandă reducerea conținutului de sodiu, grăsimi saturate și zaharuri adăugate în anumite alimente ultraprocesate, cum ar fi pâinea și cerealele, pentru a le îmbunătăți valoarea nutritivă.
Totuși, descurajarea consumului de băuturi răcoritoare și carne procesată ar trebui să fie prioritară, având în vedere legătura puternică dintre acestea și bolile cardiovasculare, bolile cardiace cronice și accidentele vasculare cerebrale.