Ești o persoană care iubește cartofii și preparatele delicioase pregătite cu această legumă? Nu se poate nega faptul că simpla adăugare de cartofi poate da suflet oricărui fel de mâncare. Dar cantitatea de amidon și indicele glicemic din această legumă poate crește nivelul de zahăr pentru persoanele care se confruntă cu diabet sau zahăr mare în sânge. Totuși, potrivit timesofindia.indiatimesc.com, poți consuma cartofi fără în siguranță, chiar dacă ești diabetic. Există câteva moduri de preparare a cartofilor care nu ne urcă prea mult și prea rapid glicemia.
De ce cartofii sunt strict interziși în diabet
Cartofii sunt, adesea, considerați un aliment care trebuie consumat cu moderație, mai ales de către persoanele cu diabet, din pricina indicelui lor glicemic (IG) ridicat de 20, care are un efect rapid asupra nivelului de zahăr din sânge. De fapt, consumul de cartofi se descompune rapid în glucoză, ducând la o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge. Totuși, cartofii pot face parte dintr-o dietă echilibrată, fără a cauza creșteri semnificative ale nivelului de zahăr din sânge, dacă sunt pregătiți și consumați într-un mod atent.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Cum să prepari ca să nu-ți mai crească glicemia
- Alege alternative mai bune – Dacă îți place gustul îmbietor al cartofilor și nu vrei să-i elimini din dietă, optează pentru cartofi dulci sau alte legume cu gust și textură similară, iar acest lucru îți va reduce poftele. În plus, alege legume cu indice glicemic și conținut de amidon scăzut.
- Metodele de gătire contează – Cum gătești cartofii poate face o mare diferență în privința gustului, texturii și, cel mai important, al valorii lor nutriționale. Potrivit experților în sănătate, există câteva metode de gătire care pot influența eficient valoarea nutrițională a cartofilor.
- Coacerea sau prăjirea – Coacerea sau prăjirea cartofilor la temperaturi moderate ajută la păstrarea valorii lor nutriționale, fără a provoca o creștere rapidă a zahărului din sânge.
- Fierberea – Fierberea cartofilor și lăsarea lor să se răcească, înainte de consum, poate reduce impactul glicemic.
- Aburirea – Gătirea la abur este o altă metodă care ajută la păstrarea conținutului nutrițional și reduce impactul asupra zahărului din sânge.
- Combină cu fibre și proteine – Asociază cartofii cu alimente bogate în fibre și proteine. De exemplu, adaugă legume, leguminoase sau surse de proteine slabe, pentru a încetini digestia și absorbția carbohidraților.
- Controlează porțiile cu atenție – Fii atent la dimensiunile porțiilor. Consumul de porții mai mici de cartofi poate ajuta la gestionarea nivelurilor de zahăr din sânge.