Demența este un cuvânt de care ne temem cu toții, chiar și de la o vârstă fragedă – imediat ce începem să ne gândim la cum va fi viața când vom îmbătrâni. Ne dăm seama că, dacă există ceva, poate chiar mai important decât menținerea sănătății și funcționalității corpului nostru: păstrarea sănătății creierului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Din păcate, demența, a cărei formă numărul unu este boala Alzheimer, ne poate distruge visul unei bătrâneți sănătoase.
Aici intervine vitamina D – să o numim vitamina anti-demență, deoarece, potrivit toyourhealth.com, cercetările sugerează că persoanele în vârstă care o suplimentează au un risc mai scăzut de a dezvolta demență, decât cele care nu fac acest lucru.
Vitamina D reduce poare reduce cu 40% riscul de demență, spun cercetătorii
O echipă de cercetători a descoperit că, în rândul adulților mai în vârstă (de cel puțin 71 de ani la începutul studiului), cei care au raportat că iau suplimente cu vitamina D (orice „expunere la vitamina D”) au fost semnificativ mai puțin susceptibili să dezvolte demență / să primească un diagnostic de demență într-o perioadă de 10 ani. Vorbim despre un risc de demență cu 40% mai mic în cazul celor care iau vitamina D, comparativ cu cei care nu o iau. Rezultatele au fost publicate în Alzheimer’s & Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring.
Acum, dacă știi câte ceva despre vitamina D, probabil că te gândești: „De ce să iau un supliment cu vitamina D? Pot, pur și simplu, să ies zilnic afară, la soare.” Deși expunerea directă la soare este principala sursă de vitamina D, aceasta este complicată de factori precum riscul de cancer de piele, climă / vreme etc. Iar sursele alimentare obișnuite de vitamina D (în special produsele lactate) vin cu propriile lor probleme de sănătate. Aproximativ un miliard de oameni la nivel global prezintă deficit de vitamina D, iar aproximativ jumătate din populația lumii are insuficiență de vitamina D. Totuși, există alimente recomandate pentru aportul de vitamina D și care nu au contraindicațiile lactatelor.

Care alimente sunt bogate în vitamina D
- Pește gras: Somon, macrou, ton și sardine.
- Ulei de ficat de cod: foarte bogat în vitamina D.
- Gălbenuș de ou: Deși nu este o sursă foarte bogată, gălbenușul contribuie la aportul de vitamina D.
- Ciuperci: Doar ciupercile expuse la lumina ultravioletă sunt bogate în vitamina D. Ciupercile obișnuite conțin cantități foarte mici.
- Alimente fortificate: Laptele, iaurtul, cerealele și sucul de portocale pot fi fortificate cu vitamina D.
- Alte surse: Ficatul de vită și anumite tipuri de brânzeturi, cum ar fi ricotta și cheddarul, conțin vitamina D, dar în cantități mai mici decât peștele gras.