Start-up-ul britanic Better Dairy inovează prin „fermentația de precizie”, creând alternative de brânză fără lapte de vacă, dintre care una fermentată

brânză din caseină non animală branza non animala fermentata fermentatie de precizie foto: betterdairy.com

Un start-up britanic a reușit să pună la punct o tehnologie prin care a reușit să facă să fermenteze cu succes cazeină de origine non animală, producând prima brânză de laborator fermentată, potrivit cwcolumbus.com. Pe lângă ea, și alte brânzeturi care le imită unele tipologii cunoscute, în condițiile în care această ramură de cercetare nu este la același nivel cu cea privind carnea de laborator.

E vorba de Better Dairy, o companie din estul Londrei, susține că alternativa sa fără produse de origine animală are același gust ca brânza obișnuită, dar cu un impact ecologic, evident, mai redus.

Compania speră că brânza și iaurturile sale vor putea renunța la dependența de vaci, fiind în același timp mai sănătoase pentru consumatori și mai prietenoase cu planeta decât echivalentele lor lactate tradiționale.

Secretul constă într-o tehnologie numită fermentație de înaltă precizie, utilizată pentru a produce cazeină fără origine animală, o proteină esențială din lapte care conferă brânzei gustul, textura și capacitatea de topire caracteristice. Prin programarea microorganismelor să producă proteina laptelui, cazeina, compania poate obține cheddar, parmezan, stilton sau orice alt tip de produs lactat.

„Folosim inginerie de precizie, fermentație de precizie pentru a produce microbi care pot genera proteinele și toți ceilalți constituenți necesari pentru a obține produse lactate de înaltă calitate, fără implicarea vacilor,” a declarat pentru Reuters David Nunn, directorul științific al Better Dairy.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


 Inginerie de precizie în procesul de producție

„Dacă te uiți la o brânză cu mucegai albastru, un parmezan sau un cheddar, toate trec printr-un proces de formare a cașului. Diferențele apar în etapele ulterioare ale procesului de fabricare a brânzei,” explică Jevan Nagarajah, fondator și CEO al companiei. „Noi urmăm exact aceleași principii ca în producția tradițională, motiv pentru care suntem foarte entuziasmați să colaborăm cu producătorii tradiționali de brânzeturi, deoarece fiecare dintre ei are propriile metode specifice de producție”, a adăugat acesta.

Compania speră să răspundă cererii tot mai mari pentru lactate de origine vegetală și să reducă impactul asupra mediului prin vânzarea proteinelor sale producătorilor existenți, permițându-le astfel să creeze o brânză fără origine animală, dar identică cu cea tradițională, nu doar o alternativă vegetală.

Obiectivul: o alternativă care să nu difere cu nimic de brânzeturile tradiționale

Nagarajah a mai explicat că obiectivul nu este o alternativă vegetală la brânza din lapte, ci una care să fie identică acesteia. „Vrem produse care să aibă același gust, să se topească și să se întindă exact ca brânza provenită de la vaci. Singura diferență este că, în cazul nostru, nu există vaci implicate și procesul este sustenabil”, a explicat el.

Nu există un consens unanim legat de cifre, dar se consideră că până la 40% din emisiile globale de metan provin din agricultură, iar aproape trei sferturi dintre acestea sunt generate de creșterea animalelor și producția de lactate, potrivit FAO.  Metanul este un gaz cu efect de seră de aproximativ 25 de ori mai puternic decât CO2 în captarea radiațiilor, una dintre cauzele schimbărilor climatice. De asemenea, producția de lactate necesită cantități uriașe de resurse precum teren și apă.

În prezent, Better Dairy produce cazeină și osteopontină la scară de laborator. Compania plănuiește să își mărească capacitatea de producție, estimând că va obține aprobarea pentru cazeină până în 2028 și pentru osteopontină, ca supliment pentru adulți, până în 2027, pe piațele internaționale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *