Spaniolii promovează consumul de carne în rândul elevilor / În Noua Zeelandă, un producător de carne pe bază de plante, gata să închidă / China, porci mai puțini – Dr. Abraham, Analiza Industriei Porcului, săptămâna 15

porc, carne de porc, industria porcului, jambon foto: pexels.com/Pixabay

    În timp ce prețurile la porcii vii  sunt încă stabile, până la creșterea sezonieră, ofer câteva vești bune:

  • Provincia spaniolă Cadiz a prezentat oficial sesiunile de formare „Consumă carne, mănâncă sănătos, pentru sănătatea ta și a planetei” , care au fost create cu scopul de a sensibiliza populația cu privire la importanța sănătății nutriționale și a sustenabilității sectorului zootehnic din Spania. Aceste sesiuni se adresează elevilor cu vârste cuprinse între 12 și 13 ani din licee, vor dura între 3 și 4 ore și vor cuprinde prezentări ale experților și o masă rotundă ulterioară.
  • Laboratorul de știință a cărnii de la Universitatea Illinois Urbana-Champaign a primit o investiție de 3 milioane de dolari pentru a contribui la modernizarea instalației, potrivit unui comunicat. Investiția a provenit de la Colegiul de Științe Agricole, de Consum și de Mediu (ACES), de la Facilități și Servicii (F&S) și de la noul program Research Facilities Act al Departamentului de Agricultură al SUA.
  • Un grant Seeding Solutions în valoare de 1 milion de dolari de la Fundația pentru Cercetare în Alimentație și Agricultură (FFAR) a fost acordat Universității de Stat din Kansas (K-State) pentru a dezvolta vaccinuri sigure și rapid de implementat pentru a preveni virusul pestei porcine africane (PPA). Elanco Animal Health, K-State, Kansas State University Innovation Partners și Median Diagnostics, Inc. au furnizat fonduri în contrapartidă pentru o investiție totală de 2 645 427 de dolari.

Calendarul evenimentelor:

  • WorldFood Poland este un târg internațional dedicat domeniilor alimentelor și băuturilor, procesării și ambalării alimentelor. Fiind cel mai mare târg de produse alimentare din Polonia, evenimentul anual are loc la Warszawskie Centrum EXPO XXI din Varșovia, cunoscut pentru accesibilitatea sa excelentă și facilitățile moderne. WorldFood Poland se prezintă pentru cea de-a zecea ediție aniversară timp de 3 zile, de marți, 16.04.2024 până joi, 18.04.2024, la Varșovia.
  • Fermierii, specialiștii, managerii și autoritățile din domeniul agriculturii, găsesc la AGRARIA Jucu(Cluj), România, cele mai noi informații în materie de tehnologie agricolă, soluții de mecanizare și inovații în domeniul zootehniei. Ediția din acest an se desfășoară în perioada 18-21 aprilie.

Zile de glorie

     Săptămâna trecută am călătorit prin România, întâlnindu-mă cu mai mulți clienți și potențiali parteneri. Acest titlu și secțiunea de comentarii este sugerată de unul dintre ei. Îți mulțumesc, Alex!

      Am trecut în revistă o parte din evenimentele și factorii care ar putea produce o schimbare pe piață. Alex, deși are și propria fermă, continuă afacerea de familie prin administrarea unui abator de porci. O părere pe care am auzit-o și de la alți jucători: afacerea este mai bună atunci când porcii sunt scumpi!

      Să trecem în revistă câteva informații care pot influența piața:

  • Potrivit proiecțiilor Departamentului Agriculturii din Statele Unite (USDA), în 2024, stocul total de porci din China va închide la 423,6 milioane de porci , în scădere de la 452,5 milioane înregistrate în anul precedent, prima scădere din 2020 încoace. Deoarece, cu excepția anilor de pandemie, țara a fost principalul motor al comerțului internațional cu carne, ne putem aștepta la revenirea achizitorilor chinezi pe piața internațională și să provoace o creștere generală a comerțului și (sperăm) a prețurilor pe piață, chiar dacă nu vor cumpăra din Europa.
  • Compania neozeelandeză Sunfed Meats, care produce carne pe bază de plante, a confirmat că intenționează să își închidă activitatea, deoarece investitorii săi au decis să nu mai finanțeze afacerea. Fondatoarea și directorul general Shama Sukul Lee a declarat că Sunfed s-a confruntat cu provocări de la Covid și că avea nevoie de „o injecție de capital”. Cu toate acestea, grupul nu a asigurat fondurile, investitorii săi existenți „renunțând la Sunfed”. Lee a declarat: „În esență, o mulțime de investitori cu capital de risc s-au aruncat în goana după aurul vegetal, crezând că pot obține randamente rapide de evaluare, similare cu cele cu care sunt obișnuiți în lumea virtuală. Aceasta ar putea fi cea mai bună descriere a exploziei și căderii afacerii cu carne falsă, și vine din interior!”
  • Comisia pentru viitorul agriculturii din Germania propune o creștere a cotei reduse de TVA pentru produsele de origine animală. Deloc surprinzător, ministrul agriculturii, Özdemir, este deschis la această propunere, deoarece promovează cu tărie carnea falsă. Dar este un an electoral, apar și alte opinii:  purtătorul de cuvânt pentru politica agricolă și alimentară al grupului parlamentar CDU/CSU, Albert Stegemann, este clar critic, spunând că schimbarea este prea radicală: „Este complet greșit să folosim o rangă politică pentru a împinge înapoi zootehnia în Germania… Altfel, zootehnia noastră regională va continua să migreze și va trebui să importăm și mai multă carne.”

Dr. Abrahams 15.04.2024

Vezi prețurile europene la porci și purcei, C= carcasă; V= viu, în articolul postat de Dr. Abraham pe site-ul cooperativei de crescători de suine din Ungaria, Alföldi Sertés.

Tiberiu Abraham este director de vânzări la Alföldi Sertés. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *