August, luna principală a vacanțelor de vară, a înregistrat o încetinire a inflației. Prețurile s-au moderat cu șase zecimi față de iulie, ajungând la 2,2%, conform datelor preliminare publicate joi de Institutul Național de Statistică (INE), relatează presa spaniolă.
Este cea mai scăzută rată din ultimul an și depășește previziunile analiștilor, care așteptau niveluri apropiate de 3% până la sfârșitul anului. Inflația de bază, care exclude alimentele proaspete și produsele energetice din cauza volatilității lor, s-a moderat de asemenea cu o zecime, ajungând la 2,7%. Aceste date sugerează că țara se apropie de sfârșitul crizei inflaționiste, fiind al doilea lună consecutivă în care Indicele Prețurilor de Consum (IPC) scade cu șase zecimi, adică peste un punct în total.
Comparativ cu luna precedentă, scăderea ratei s-a bazat în principal pe componenta energetică și pe alimente. Ángel Talavera, economist-șef pentru Europa la Oxford Economics, amintește că prețul combustibililor a scăzut cu aproximativ 2% față de iulie, concomitent cu peste 3 milioane de deplasări pe șosea.
Pe de altă parte, analiștii amintesc că sectorul serviciilor ar fi presat indicele prețurilor în sus. Afluxu de turiști care au umplut hotelurile, barurile și restaurantele a crescut consumul și tarifele din sectorul turistic la niveluri maxime. Până în iulie, pachetele turistice naționale au crescut cu aproape 40%, zborurile interne cu 24%, iar hotelurile, hostelurile, pensiunile și serviciile de cazare similare cu 26%.
În ciuda încetinirii evidente din ultimele două luni, analiștii sunt precauți în a afirma că este vorba de sfârșitul crizei inflaționiste. Talavera consideră probabil ca rata să crească puțin în următoarele luni, în special dacă TVA-ul la electricitate revine la 21%. „Pentru majoritatea oamenilor, scăderea inflației nu reprezintă o mare ușurare, deoarece prețurile rămân permanent ridicate, de aici și o mare parte din nemulțumirea generală”, a subliniat el. Cu toate acestea, recunoaște că vor fi rate „mult mai normale”, motiv pentru care „totul depinde de modul în care dorim să definim ‘criza’”.
Persistenta creștere a prețurilor în servicii ar putea de asemenea condiționa închiderea anului cu o corecție peste cea dorită de Banca Centrală Europeană. „Evidența arată o reziliență a prețurilor în acest sector, ca urmare a cererii puternice asociate turismului și altor domenii în care există o lipsă de concurență”, precizează Raymond Torres, director de Conjunctură Economică la Funcas. Acest factor, insistă el, este ultimul obstacol pentru ca inflația să scadă până la 2%. Cu toate acestea, este mai optimist în ceea ce privește evoluția prețurilor la alimente, unde crede că ciclul inflaționist s-a încheiat.