Spania cere sprijinul UE pentru sectoarele afectate de tarifele impuse de Trump / Sectorul agro-alimentar este cel mai afectat, inclusiv producătorii de ulei de măsline și vin

Ministrul spaniol al Economiei şi Comerţului, Carlos Cuerpo / Sursa foto: Flickr Ministrul spaniol al Economiei şi Comerţului, Carlos Cuerpo / Sursa foto: Flickr

Spania face apel la Uniunea Europeană pentru a sprijini sectoarele cele mai afectate de tarifele impuse de președintele american Donald Trump, în contextul unui pachet de ajutor de 14,1 miliarde de euro anunțat recent de guvernul spaniol. Ministrul Comerțului din Spania, Carlos Cuerpo, a declarat pentru POLITICO că este necesar ca Uniunea Europeană să adopte un plan de urgență care să protejeze industriile lovite de tarifele impuse de administrația Trump.

„Trebuie să existe o dimensiune europeană a sprijinului pentru firmele și industriile care ar putea fi afectate de administrația Trump”, a spus Carlos Cuerpo.

Aceste comentarii vin în contextul în care Uniunea Europeană analizează cum să răspundă la tariful de 20% impus de Trump asupra importurilor din UE, anunțat săptămâna trecută. Acest tarif face parte dintr-un pachet mai amplu de tarife care vor ridica barierele comerciale la cele mai înalte niveluri din ultimele decenii. Tariful „reciproc” ar urma să intre în vigoare miercuri.

Sectorul agro-alimentar din Spania este cel mai afectat, inclusiv producătorii de ulei de măsline și vin. În fața acestei situații, premierul Pedro Sánchez a anunțat săptămâna trecută un pachet de ajutor de 14,1 miliarde de euro pentru industrie, destinat să atenueze impactul tarifului american asupra economiei interne.

Cu toate acestea, Cuerpo a subliniat că este nevoie ca acest plan național să fie extins la nivelul Uniunii Europene și că va reprezenta una dintre cerințele Spaniei în cadrul întâlnirii miniștrilor UE din Luxemburg.

„În cazul în care vom impune tarife asupra produselor americane, veniturile vor merge în mare parte în bugetul Uniunii Europene”

Comisia Europeană va discuta în zilele următoare cu reprezentanți din sectoarele auto, farmaceutic, precum și din industria oțelului și aluminiului pentru a evalua daunele pe care tarifele lui Trump le vor cauza.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


„Dimensiunea europeană este esențială din multe puncte de vedere”, a spus Cuerpo. „În cazul în care vom impune tarife asupra produselor americane, veniturile vor merge în mare parte în bugetul Uniunii Europene. Așadar, ar exista spațiu pentru a sprijini firmele și industriile noastre, nu doar în sensul de a minimiza impactul, dar și în sensul de a le ajuta să exploreze noi piețe și să găsească nișe noi”.

Șeful comerțului european, Maroš Šefčovič, a declarat că miniștrii vor discuta despre „cum să prevenim eventuale deviații comerciale și cum să ne asigurăm că [sistemul comercial european] va oferi sprijin și servicii adecvate pentru companiile europene în această situație dificilă”.

„Instrumentul Anticoercitiv este disponibil pentru a-l utiliza, dacă este necesar”

În ciuda apelurilor de a nu escalada tensiunile cu Statele Unite, ministrul spaniol nu a exclus posibilitatea ca blocul european să răspundă prin măsuri care să afecteze comerțul în domeniul serviciilor, inclusiv cu Silicon Valley și Wall Street.

„Primul obiectiv atunci când vom discuta despre această situație ar trebui să fie protejarea sau minimizarea daunelor aduse propriilor industrii și produselor noastre, în orice măsură pe care o vom decide”, a adăugat Cuerpo.

„Acest lucru înseamnă că trebuie să explorăm utilizarea tuturor instrumentelor aflate la dispoziția noastră. Nu trebuie să excludem nimic”, a mai spus el. „Instrumentul Anticoercitiv este disponibil pentru a-l utiliza, dacă este necesar. Dar din nou, mesajul pe care Uniunea Europeană ar trebui să-l transmită astăzi este unul pozitiv”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *