Soluțiile propuse de distribuitorii de fertilizanți și semințe pentru a salva fermierii de la faliment/Propunerile sunt o încercare de evita adoptarea de către guvern a unui proiect de OUG care amână datoriile fermierilor cu mai mult de un an

seceta, fermieri, guvern, banci, seceta Foto: Facebook/@Mihai Răzvan Moraru

Asociația Input Agro România a emis, vineri, 20 septembrie, un comunicat prin care propune șapte soluții pentru ca sectorul agricol să depășească criza provocată de secetă și de solvabilitatea tot mai scăzută a agricultorilor.

G4Food menționează că AIAR a avut, miercuri, 18 septembrie, o întâlnire cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, și că, în aceeași zi, a dat un comunicat prin care a avertizat că adoptarea OUG care amână până la 1 decembrie 2025 plata datoriilor de către fermieri, atât către bănci, cât și către firmele care vând semințe și fertilizanți, ar duce sectorul agricol în colaps. 

Proiectul de OUG se află publicat pe site-ul madr.ro, pentru dezbatere publică.

Prima soluție avansată de AIAR este ”sprijinirea, finanțarea și protecția întregului lanț comercial fermier-distribuitor-producător, pentru a putea asigura livrarea semințelor, a îngrășămintelor și a produselor de protecție a plantelor și în anul 2025”

AIAR argumentează că ”criza fără precedent din domeniul agro este vizibilă pe tot lanțul comercial și agricol și fiecare companie decontează această criză. Însă este nevoie de finanțare, atât pentru fermieri, cât și pentru distribuitori. Cunoaștem foarte bine faptul că fermierii au de rambursat credite în următoarele luni și că situația actuală nu le permite multora dintre fermieri refinanțarea prin sistemul bancar, datorită lipsei de garanții și datorită rezultatelor financiare slabe din ultimii ani”.

Pentru proteja solvabilitatea fermierilor, AIAR formulează a doua propunere: ”aceea de a aduce lichiditate în sistemul agricol, atât vegetal cât și zootehnic, prin credite garantate de stat, Creditul Fermierului cu garanție de stat în cotă de 100% și plafoane mărite pentru valoarea ajutorului de stat, pentru ca fermierii să poată accesa în număr cât mai mare astfel de finanțări, pentru a-și putea plăti cât mai repede datoriile către distribuitori, pentru a putea accesa noi finanțări de inputuri. Este necesar ca această măsură să fie complet funcțională și să se poată deconta facturile restante până cel târziu la finele anului 2024, altfel situația distribuitorilor va fi una dramatică”.

A treia soluție este acordarea de ”credite de tip IMM Invest prin FGCR, pentru toate companiile din domeniu: fermieri, distribuitori și producători. În primul rând pentru că nu doar fermierii calamitați în anul 2024 au probleme financiare. Programul IMM Invest a fost un succes și a fost primul program care a oferit cu adevărat finanțare în domeniul agricol și ar trebui continuat pentru a redresa urgent situația financiară a companiilor. Suntem conștienți și de faptul că mulți fermieri au deja un nivel de datorie foarte mare și/sau nu mai au bunuri libere de sarcini, pentru ipoteca necesară.

Tocmai de aceea noi, distribuitorii, ne-am asumat în cadrul consultărilor de la MADR susținerea acestora, prin creditele cu garanție de stat de minim 100% prin care să îi putem finanța pe acești fermieri. Considerăm că prioritatea Guvernului României trebuie să fie funcționarea schemelor de finanțare cu garanția statului, pentru fermieri și pentru distribuitori, pentru încasarea sumelor restante și plata acestora către producători, dar și pentru a putea avea la timp inputuri pentru anul agricol 2025”.

AIAR solicită ”crearea unui grup de lucru care să includă autorități (Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ministerul Finanțelor, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale), sistemul bancar (bănci, reprezentanții fondurilor de garantare, BNR), distribuitori, asociațiile de fermieri și producători, pentru a ne asigura că toate soluțiile de finanțare vor fi implementate rapid și vor fi funcționale pentru tot lanțul”.

AIAR recunoaște existența unor practici abuzive în relația distribuitor-fermier: ”Am înțeles reclamațiile venite din partea fermierilor, la adresa anumitor distribuitori care au practici abuzive, iar noi ne delimităm complet de acest mod de a împovăra și mai mult fermierul, prin penalități exorbitante și executări abuzive. Membrii Asociației Input Agro România au o rată de executare anuală cuprinsă între 0.5% și 0.7%, pentru că am fost orientați către soluții, nu către executări”.

Pentru a descuraja aceste practici abuzive, AIAR propune a patra măsură: ”un set de condiții, prin care fermierul care accesează garanția de stat direct sau prin distribuitor sau care primește finanțarea inputurilor să nu aibă posibilitatea de a-și muta/înstrăina bunurile și terenurile pe o altă nouă companie”

Și, în continuare, a cincea măsură: ”distribuitorii să nu poată factura penalități peste un anumit nivel, agreat în cadrul consultărilor, un nivel mai mare față de costul suplimentar de creditare oferit prin sistemul de creditare”.

AIAR anunță că va propune în curând Ministerului Agriculturii un set de reguli privind statutul de distribuitor, o lege atât de necesară în România pentru protecția fermierilor și eliminarea abuzurilor din partea anumitor companii care nu au ca activitate principală distribuția de inputuri. 

”Propunerile noastre către Ministerul Agriculturii vor fi în continuare cele de susținere a întregului lanț, pentru toți fermierii, distribuitorii și producători de inputuri, fără excepție, în acord cu normele bancare și legile naționale și europene, prin parteneriate cu sectorul bancar pentru a oferi în primul rând finanțarea atât de necesară și urgentă”, susține asociația.

A șasea măsură propusă este aceea de a stimula investițiile în sisteme de irigații, prin credite acordate fermierilor pentru investiții pe termen lung, de minimum 10 ani, cu garanție de stat și dobândă subvenționată.

În completare cu a șaptea măsură propusă, anume măsuri fiscale (deduceri și/sau scutiri de taxe) pentru investiții în irigații, în producția de inputuri și în cercetarea agricolă. 

AIAR se prezintă ca o asociație a principalilor distribuitori de inputuri din sectorul agricol din România, cu peste 80% din jucătorii din piață, însumând o cifră de afaceri de aprox. 2,5 miliarde euro și deservind cca. 20.000 fermieri profesioniști, pe o suprafață agricolă de 7 milioane de hectare.

Membrii Asociației Input Agro România asigură că ”înțeleg și cunosc foarte bine situația financiară extrem de dificilă a fermierilor români, situație datorată mai multor factori cu impact major în ultimii ani, amintind succesiunea de ani cu secetă care a redus producția agricolă, creșterea rapidă a prețurilor către maxime istorice la inputuri și prețuri minimale la cereale”. 

Însă, situația din fermă ”s-a transferat către distribuitorii de inputuri, pentru că nu pot exista pe lanțul comercial rezultate bune când unui partener de pe lanț îi lipsește profitul sau finanțarea. Dovada stă în cifrele slabe raportate de toți distribuitorii pentru anul 2023, mulți raportând pierderi financiare, datorită acelorași factori care au decapitalizat și fermierul român.

Soluția însă nu este decapitalizarea sectorului distribuției de inputuri, pentru că agricultura românească se finanțează într-o proporție covârșitoare prin credit furnizor (peste 1,5 miliarde de euro), integral fermier-distribuitor și parțial distribuitor-producător, pentru că fermierul nu are acces la alt tip de finanțare, așa cum ar fi normal. Astăzi, distribuția are o rată de recuperare a datoriilor de aproximativ 50% pentru datoriile fermierilor din anul 2024 și de 75% pentru datoriile fermierilor din anul 2023, în condițiile în care rata de profit medie multianuală a distribuitorilor este cuprinsă între 1,5% și 4%, din datele publicate pe baza situațiilor financiare depuse.

Prin urmare, soluția amânării plăților de la fermier către distribuitor va agrava situația financiară a distribuitorilor și îi va conduce către faliment și în imposibilitatea de a mai finanța inputuri către fermieri, în anul în care fermierii au cea mai precară situație financiară”.

Citește și Furnizorii de semințe și fertilizanți cer guvernului să amâne adoptarea OUG care îi obligă, împreună cu băncile, să nu ia măsuri împotriva fermierilor datornici, până la 31 decembrie 2025/O întâlnire cu ministrul Barbu ar urma să aibă loc în seara aceasta

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *