Din cauza fenomenelor meteorologice extreme ( ploi torențiale și secetă puternică ), apicultorii din Ungaria au obținut anul acesta numai 10% din producția de miere de salcâm înregistrată în mod obișnuit, stuparii din Austria spun că o recoltă așa slabă la toate sortimentele nu au mai avut de zeci de ani, cei din Portugalia au raportat o cantitate cu 80% mai mică decât în anii precedenți, iar apicultorii italieni, mai ales cei din sudul țării, au anunțat o scădere de peste 70%, arată CopaCogeca într-un articol publicat ieri, 5 noiembrie, pe siteul asociației, care estimează o scădere cu 40% la nivelul uniunii.
Scăderea ofertei de miere din producția europeană nu va antrena o creștere a prețului mierii la producător. Prin urmare, cei 650.000 de apicultori din toată Uniunea Europeană, care dețin un număr total de aproximativ 10.000.000 de familii de albine, nu vor vinde mierea mai scump. Producția europeană satisface numai 64% din consum. Diferența este acoperită cu miere din import, în special din țări asiatice, despre care un studiu recent al Organizației Mondiale a Apicultorilor, Apimondia, spune că furnizează cantități mari de miere adulterată și ieftină, afectând astfel veniturile apicultorilor corecți.
CopaCogeca reclamă aceeași situație și cere autorităților europene să impună reguli mai clare privind etichetarea mierii, care să cuprindă menționarea țării de origine, și să controleze cu strictețe importurile din țările din afara Uniunii Europene. În prezent, mierea din afara spațiului european este cupajată cu miere din producția internă, iar pe eticheta borcanului de pe raftul marketului scrie: ”miere provenită din UE și din afara UE”.
”Anul trecut noi am tras un semnal de alarmă, cerând Comisiei Europene să instituie o situație de urgență pentru apicultură și să facă un plan de acțiune. Este clar că situația apicultorilor nu se îmbunătățește, se înrăutățește. Ei trebuie să-și câștige existența, milioane de fermieri să polenizeze culturile lor și toată lumea să beneficieze de serviciile ecosistemice furnizate de albine. Situația din apicultura europeană riscă să producă efecte negative și în afara sectorului”, a avertizat Etienne Bruneau, președintele Grupului de lucru pentru apicultură din cadrul Copa-Cogeca.
Anul acesta, guvernul Orban a decis acordarea unui ajutor de minimis de 25 de lei/familie de albine, cu condiția ca apicultorii să aibă stupii înregistrați la ANZ și ANSVSA. Totodată, prin Planul Național Apicol a fost alocată numai pentru anul acesta o sumă de peste 5.000.000 de euro, a doua cea mai mare sumă la nivel european.
Parlamentul României a adoptat anul acesta o lege, deja promulgată, care prevede amenzi drastice pentru falsificatorii de miere și pentru nerespectarea regulilor privind etichetarea mierii.
Astfel, potrivit noii legi care modifică legea 383/2013, ”producătorii, procesatorii şi comercianţii sunt obligaţi să afişeze vizibil pe etichetă ţara de origine pentru mierea de albine. Pentru amestecurile de miere provenite din comunitatea europeană şi/sau ţări terţe, producătorii, procesatorii şi comercianţii sunt obligaţi să afişeze vizibil pe etichetă, țara sau țările de origine, după caz. Este interzisă inscripționarea pe etichetă a sintagmei «Produs Românesc» dacă nu sunt respectate prevederile art. 2 din Legea nr. 168/2017 privind instituirea zilei de 10 octombrie – Ziua națională a produselor agroalimentare românești. În caz contrar, va fi aplicată o amendă de la 20000 lei la 30000 lei.
Marian Irinei, consilierul pentru probleme de apicultură al ministrului Adrian Oros, a anunțat pe facebook că este în lucru un ordin de ministru în baza căruia va putea fi aplicată noua lege a apiculturii.
foto cover Lantulalimentar.ro