Spre deosebire de anii trecuți, Sistemul Național Antigrindină nu va mai fi folosit în acest sezon, din cauza lipsei omologării pentru punctele de lansare. Decizia afectează peste 2,5 milioane de hectare din țară, care rămân expuse fenomenelor meteo extreme, conform TVR Info.
Marii fermieri au fost cei care au solicitat Ministerului Agriculturii suspendarea intervențiilor în atmosferă, invocând temeri că rachetele antigrindină ar putea provoca secetă. În lipsa unui studiu de impact, autoritățile au decis să sisteze lansările la nivel național. În schimb, micii producători, care nu dispun de echipamente de protecție și nici de asigurări eficiente, se tem de efectele devastatoare ale grindinei.
Marin Lupu, viticultor din comuna Breaza, județul Buzău, se declară îngrijorat după ce înghețurile târzii i-au afectat plantația: „De 10-12 ani nu am mai avut probleme cu grindina. Umbrela și acoperirea s-a dus. O să suportăm consecințele să ne lăsăm la mila Domnului. Avem toate șansele să muncim degeaba”.
„Acum, fără acest sistem anti-grindină, suntem expuși în totalitate”
Zona în care lucrează Marin Lupu se află sub cod galben de vreme instabilă, însă fără protecție antigrindină, culturile sunt expuse. Cei mai mulți viticultori din regiunea „Dealu Mare” au între 2 și 6 hectare și nu pot instala plase anti-grindină, din cauza costurilor.
„Acum, fără acest sistem anti-grindină, suntem expuși în totalitate”, afirmă și Vasilică Roşca, viticultor din comuna Pietroasele, județul Buzău.
La nivel național, sezonul de protecție trebuia să înceapă pe 15 aprilie. Însă, potrivit ing. Daniel Florea, directorul Centrului Zonal Antigrindină Iaşi, „se așteaptă ordin din partea Ministerului Agriculturii, pentru a putea începe sezonul. La nivel de țară, peste 2,5 milioane de hectare nu sunt acoperite pentru combaterea grindinei, prin prisma faptului că niciunul dintre punctele de lansare nu este operativ în acest moment”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Sistemul Național Antigrindină a funcționat timp de 20 de ani, fără întrerupere, până în a doua jumătate a anului trecut
Ministerul Agriculturii anunță că analizează opțiuni alternative, cum ar fi baloanele cu heliu, care ar putea fi achiziționate prin fonduri europene. Până atunci, personalul din punctele de lansare asigură doar paza echipamentelor.
Alina Creţu, director executiv al Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România, subliniază lipsa de informații clare privind efectele sistemului asupra precipitațiilor: „Noi ne confruntăm cu această problemă de câțiva ani și am tot solicitat autorităților un studiu care să arate impactul acestui sistem asupra precipitațiilor. Până nu se face acest studiu de impact, să nu mai funcționeze acest sistem. Pentru grindină există sistem de asigurări, în schimb pentru secetă nu avem o asigurare valabilă în România”.
Sistemul Național Antigrindină a funcționat timp de 20 de ani, fără întrerupere, până în a doua jumătate a anului trecut. În prezent, în România există aproximativ 120 de puncte de lansare, iar în plan era construirea a încă 86. Suspendarea sa scoate în evidență vulnerabilitatea agriculturii românești în fața schimbărilor climatice și absența unor soluții de protecție eficiente și echitabile pentru toți fermierii.