Simți uneori ca un bâzâit în ureche? Iată o listă de alimente care pot ajuta pe cine suferă de acufene

acufene alimentație studiu China foto: freepik.com

Se numesc acufene ceea ce percepem uneori ca un sunet în ureche, poate fi un (țiuit, bâzâit sau ticăit) în absența unei surse externe. Datele oficiale arată că acest tip de problemă afectează aproximativ 14% dintre adulții din întreaga lume și sunt asociate cu depresia, anxietatea, stresul și, în cazurile severe, suicidul. Nu există un tratament definitiv pentru acest tip de problemă, dar ci doar terapii ajutătoare, precum terapia comportamentală, medicamentele, iar uneori aparatele auditive pot ajuta la reducerea simptomelor.

Însă, un nou studiu arată că pot fi de ajutor în acest tip de situație și o serie de alimente: fructe, alimentele bogate în fibre, lactatele și cofeina. Acestea sunt concluziile unei analize publicate în revista BMJ Open și realizate în China de experți de la Universitatea de Medicină Tradițională Chineză din Chengdu, scrie agenția italiană de știri Ansa. Iar o posibilă explicație ar putea fi efectul protector al acestor alimente asupra vaselor de sânge și nervilor, precum și proprietățile lor antiinflamatorii și antioxidante.

În cadrul studiului au fost analizate datele a 301.533 de persoane și au fost evaluați 15 factori dietetici prin chestionare special concepute. Printre aceștia se numără carbohidrații, cofeina, ouăle, fructele, fibrele, grăsimile, carnea, proteinele, zahărul, peștele, legumele și lactatele. Dintre toate, cercetătorii au descoperit că un consum mai mare de fructe, fibre alimentare, lactate și cofeină este asociat cu o reducere a riscului de acufene.

Reducerile au fost de 35% pentru consumul de fructe, 9% pentru fibrele alimentare, 17% pentru lactate și 10% pentru cofeină. Nu s-a găsit nicio asociere între alți factori dietetici și acufene, iar rezultatele au fost confirmate prin analize suplimentare. În continuare, spun autorii studiului, sunt necesare studii suplimentare pe scară largă „pentru a completa și verifica relația dintre consumul de alimente și acufene”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *