Seceta din insula italiană Sicilia a devenit atât de gravă încât mulți locuitori din orașul Caltanissetta nu mai au apă la robinet de două luni, ceea ce generează profituri considerabile pentru vânzătorii privați neautorizați, relatează Reuters.
Într-o situație care ar părea mai degrabă întâlnită într-o țară în curs de dezvoltare decât într-o economie europeană avansată, mii de sicilieni își obțin apa de la persoane fizice și grupuri care o distribuie din cisternele lor private la prețuri umflate, conform relatărilor Agerpres.
După patru ani de precipitații sub media istorică, Guvernul italian a declarat stare de urgență în luna mai, în încercarea de a gestiona mai bine resursele până la sezonul ploilor de toamnă. Între timp, însă, situația s-a înrăutățit. Apa este raționalizată în zeci de orașe din centrul Siciliei, astfel că cetățenii sunt nevoiți să se bazeze pe apa livrată cu cisterne, care poate costa familiile și firmele până la 300 de euro pe lună.
„La fiecare 15 sau 20 de zile trebuie să chem cisterna să umplu rezervoarele pe care le am acasă”, spune Alberto Micciche, un locuitor din cartierul Poggio Fiorito, situat la periferia orașului Caltanissetta.
Costul unei încărcături de 8.000 de litri de apă s-a dublat față de anul trecut, ajungând la aproximativ 100 de euro, adaugă Micciche. La acest cost se adaugă și cel pentru pomparea apei din rezervoare până la bucătărie sau baie. “Simpla deschidere a robinetului este costisitoare”, susține Alberto Micciche.
În restul orașului Caltanissetta, autoritățile asigură o aprovizionare regulată cu apă doar câteva ore pe săptămână, în funcție de cartier.
Problemele în aprovizionarea cu apă nu sunt o noutate pentru sicilieni, mulți dintre ei având rezervoare pe acoperiș sau în subsol pentru a face față perioadelor de deficit de apă. Totuși, aceste soluții se dovedesc insuficiente pe măsură ce secetele devin mai lungi și mai severe.
Firmele care necesită o aprovizionare constantă cu apă potabilă, precum restaurantele, sunt exasperate de faptul că cererea depășește cu mult oferta, iar prețurile au explodat.
„Mulți proprietari de cisterne știu că ești într-o situație dificilă și profită de acest lucru. Este ca și cum ai fi șantajat”, afirmă Michele Tornatore, proprietarul restaurantului Sale e Pepe (Sare și Piper) din Caltanissetta. „Dacă cisternele pot face rost de apă, de ce nu există apă la robinet?”, se întreabă Tornatore.
La nivel oficial, apa este considerată un bun public și nu poate fi vândută de persoane fizice, care au puțuri private doar pentru uz personal. Numai cisternele private autorizate pot distribui apa extrasă din surse publice, percepând un tarif pentru transport. Pentru a face acest lucru, cisternele trebuie să plătească, la rândul lor, un tarif către compania locală de apă.
Cu toate acestea, regulile sunt frecvent ocolite, ceea ce creează un potențial risc pentru sănătatea publică. Multe cisterne nu sunt înregistrate și operează fără supraveghere sau reglementări, livrând apă din surse necontrolate și de calitate incertă.
Autoritățile din mai multe orașe siciliene au aplicat amenzi de mii de euro în acest an pentru distribuirea neautorizată și vânzarea de apă contaminată.
Salvatore Cocina, directorul departamentului de protecție civilă din Sicilia, afirmă că insula caută noi surse de apă și repară puțurile abandonate, însă situația este atât de gravă încât, în cazuri excepționale, primarii ar trebui să își folosească puterile pentru a prelua, temporar, puțurile private.
„Ca și în situația de urgență creată de COVID-19, toată lumea va trebui să își aducă aportul”, subliniază Cocina.
Sursa foto: Releon8211 | Dreamstime.com