Schimbările climatice pun în pericol unele ingrediente/Culturile de lavandă sau vanilie sunt în declin

Apar probleme din cauza schimbărilor climatice Foto: Freepik

Pe măsură ce temperaturile globale se schimbă și fenomenele meteorologice devastează terenurile agricole, unele ingrediente și culturi sunt în pericol. Un expert în domeniu a vorbit despre asta și a arătat cum afectează schimbările climatice unele culturi, scrie Food Dive.

Produse de bază precum cafeaua, cacaua și uleiul de măsline s-au confruntat cu probleme serioase în lanțul de aprovizionare în ultimele luni. Unele companii au apelat la soluții drastice, înlocuind ingredientele care se aflau în mod tradițional în unele produsele, cu ajutorul tehnologiei. Voyage Foods, de exemplu, produce napolitane fără cacao.

Frank Jaksch, CEO al Ayana Bio, o companie de tehnologie care produce ingrediente bioactive pentru a susține sănătatea și bunăstarea, a declarat într-un interviu pentru Food Dive că numărul ingredientelor și culturilor în pericol este în continuă creștere.

„Aceasta nu este o tendință nouă, doar că acum primește mai multă atenție”, a declarat Jaksch. „Au existat culturi afectate de schimbările climatice, dar acum există alte culturi care nu au primit prea multă atenție și acestea vor continua să crească”, a mai spus el.

Guma de roșcove

Guma de roșcove, cunoscută și ca gumă carruba, este un hidrocoloid natural, pe bază vegetală, extras din semințele arborelui numit roșcov. Este utilizat frecvent ca agent de îngroșare în produse precum crema de brânză și înghețată. Deoarece cea mai mare parte a producției sale are loc în regiunea mediteraneană, ingredientul se confruntă cu amenințări în ceea ce privește aprovizionarea pe măsură ce se încălzește semnificativ și, prin urmare, regiunea s-a confruntat cu schimbări meteorologice.

Lavanda

Această plantă este din ce în ce mai populară datorită aromei sale unice și a beneficiilor pentru sănătate. Ingredientul este utilizat în mod obișnuit pentru a adăuga aromă în băuturi și produse de patiserie. Însă verile mai călduroase au crescut, la rândul lor, populația de insecte precum Cixiidae, o specie de minishoppere înrudite cu cicada, care, la rândul lor, au devastat recolta.

Vanilia

Cea mai mare parte a aprovizionării mondiale cu vanilie a provenit întotdeauna din Madagascar, țară în care ciclonul Gamane a inundat câmpurile și a smuls păstăile de vanilie din viță la începutul acestui an, provocând îngrijorare cu privire la o penurie iminentă.

„Acesta a fost un impact lent și va continua să fie un declin lent. Dar impactul mai mare care iese la suprafață este că acum începem să vedem un declin nutrițional al fructelor și legumelor și al diferitelor plante”, a declarat Jaksch.

Directorul general sugerează companiilor să înceapă să se gândească la alte regiuni, în afara celor în care se găsesc aceste ingrediente în mod tradițional, pentru a crește culturile. Dar acest lucru s-ar putea dovedi dificil din cauza schimbărilor volatile din mediul înconjurător.

Pierderi nutriționale

O altă problemă cauzată de schimbările climatice și care nu primește suficientă atenție, potrivit lui Jaksch, este că recoltele de fructe și legume arată la fel ca în urmă cu câțiva ani, dar nu sunt la fel de dense din punct de vedere nutrițional. „Nu se știe prea bine că există această problemă”, a spus el.

Ayana Bio încearcă să producă plante, fructe și legume într-un mod diferit pentru a păstra beneficiile pentru sănătate găsite în produse pentru a fi apoi adăugate în anumite produse. „Nu vom putea înlocui standurile de la piețele fermierilor, dar ne propunem să fortificăm aceste culturi și să creștem plante fără a le pune vreodată în pământ.” Acest lucru presupune, în esență, „păcălirea” plantelor precum broccoli și afinele, de exemplu, pentru a le face să creadă că cresc în pământ, iar acest lucru oferă companiei controlul asupra unor aspecte precum precipitațiile, temperatura și alți factori volatili ai mediului.

Ce pot face furnizorii

Culturile care sunt crescute în mod tradițional în anumite zone devin din ce în ce mai puțin viabile în acele locații istorice. „Furnizorii vor trebui să găsească alte zone de cultivare, iar acest lucru se întâmplă mai lent decât ar trebui”, a declarat Jaksch. „Dacă furnizorii pot crește aceste culturi în moduri care să le facă rezistente la secetă și la alte probleme de mediu, aceasta ar putea fi o altă modalitate de a rezolva problema.”

Răspunsul Ayana Bio este complet diferit și ar putea dura ceva timp până când furnizorii se vor prinde. Compania este în curs de scalare și dezvoltare a unor „linii celulare de plante de elită” capabile să producă cantități semnificative de macronutrienți. Dar preocuparea este producerea unor cantități pe care companiile să le poată adăuga la produsele lor alimentare într-un mod rentabil.

Schimbările volatile din mediul înconjurător se referă la modificări rapide și imprevizibile ale condițiilor de mediu care pot avea efecte semnificative asupra ecosistemelor, climei și activităților umane. Aceste schimbări pot include schimbările climatice, poluarea, degradarea habitatelor, deșertificarea, acidificarea oceanelor, evenimente geologice – cutremure, erupții vulcanice și alunecări de teren care pot modifica rapid și drastic peisajul și condițiile de mediu.Aceste schimbări pot avea efecte negative asupra agriculturii, resurselor de apă, sănătății umane, economiei și biodiversității, făcând necesară adaptarea și gestionarea atentă a resurselor naturale.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Foto: Freepik

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *