La sfârșitul săptămânii a avut loc cea de-a XVI-a ediții a evenimentului „Crăciun în Maramureș”. Pe ulițele satului și în casele tradiționale din Muzeul satului din Baia Mare au răsunat colindele grupurilor de copii, veniți din tot județul la eveniment și care au recreat atmosfera sărbătorilor de altă dată.
De asemenea, tot acolo a fost organizat și un Târg de Crăciun, la care au participat meșterii populari și producătorii locali. Vizitatorii au putut să achiziționeze suveniruri numai bune de pus sub brad, dar și preparate tradiționale.
Evenimentul din acest an a fost diferit față de celelalte prin faptul că a fost deschis, practic, în urmă cu mai multe zile, iar cetele de colindători, așa cum erau odinioară, au putut veni zilnic să colinde în „satul de pe deal”. „A fost a șasea zi în care colindătorii au venit pe ulițele satului, pentru că în această ediție am avut un eveniment nou, și anume „Crăciun în satul de pe deal”, iar în săptămâna care s-a încheiat, mii de colindători din Maramureș, de la școlile și grădinițele din județ, au venit și au colindat la casele simbolice pregătite cu gazde care să-i aștepte”, a precizat Monica Mare, directorul Muzeului de Etnografie și Artă Populară din Baia Mare.
Șase zile de colinde la Muzeul satului
Spre deosebire de alți ani, când fiecare primărie din județ era gazda unei case din muzeu, anul acesta mai multe instituții din județ au fost gazde și au primit colindătorii, pe care i-au răsplătit, așa cum era odinioară, cu mere, nuci și cocuți.
Gazdele au pregătit mese cu bunătăți, în general tradiționale, așa cum se pregăteau în trecut, respectiv cârnați, jumări, prăjitură de mălai, dar uneori și sarmale sau piftie (care în Maramureș se cheamă răcituri sau cocione”.
Au fost sute de participanți care s-au bucurat de atmosfera sărbătorilor de altă dată, de colinde și de bunătățile pregătite de gazde.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Maramureș.