Să produci smochine sau sorg în România nu mai este o noutate. Tot mai mulți fermieri abordează schimbările climatice trecând la culturi de coriandru, năut sau kiwi

fermieri, naut, kiwi, romania Sursa foto: Pexels (colaj G4Food)

Deoarece culturile convenționale, precum porumbul sau grâul, sunt riscante din cauza schimbărilor climatice, unii fermieri din România au decis să testeze creșterea unor plante care pot fi considerate exotice în această regiune. De exemplu, o fermă din Ialomița, condusă de Iulia Blagu, a cultivat cu succes 2 hectare de sorg și intenționează să extindă la anul suprafața la zeci de hectare, pentru a înlocui porumbul vulnerabil la secetă și caniculă. Sorgul este căutat pentru hrana păsărilor, dar poate fi utilizat inclusiv în alimentația oamenilor, deoarece este bogat în vitamine, minerale esențiale, fibre, antioxidanți și proteine.

Blagu a declarat pentru G4Food că intenționează să producă în viitor, de asemenea, năut și coriandru.

Viorel Baiaș, un producător și procesator de smochine din satul Svinița, Mehedinți, care are peste 300 de pomi, va produce și kiwi. El a luat această decizie deoarece „s-a cam umplut țara” de smochini. Arbuștii de kiwi, vreo 5-6, au fost plantați anul trecut în primăvară. Fermierul așteaptă să vadă ce gust au fructele, „cum sunt”.

Întrebat ce planuri de viitor are, Baiaș a spus că își dorește să aibă producție bună de kiwi, pentru a vedea dacă se extinde.

Năutul, o cultură rezistentă la caniculă și secetă

În Dolj, fermierul Ștefan Lehr a cultivat, în 2021, 30 de hectare de năut, transmite Stirile ProTV. Peste un an a crescut suprafața la 120 de hectare, iar în 20223 s-a extins la 350 de hectare. Lehr spune că scoate şi 3 tone de năut la hectar, randament mai bun decât la rapiță sau floarea soarelui.

„Năutul este o cultură căreia nu îi trebuie multă apă, îi place temperatura mare și uscăciunea. Asta este foarte important pentru noi. La noi în zona noastră n-o plouat prea mult și nu am irigație”, a explicat fermierul.

Fermierii sunt forțați să facă schimbări în activitatea lor, altfel riscă să falimenteze. În România, producția medie de porumb pe hectar este estimată de un trader la 3,5 tone în acest an, din cauza secetei și caniculei. Prin comparație, în SUA producția este aproape dublă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *