Cum usucă italienii la soare roșiile pentru iarnă. Dau un plus de gust la orice preparat și sunt un concentrat de sănătate

rosii uscate cum se usuca rosiile la soare metoda de consevare a rosiilor cum se folosesc rosiile uscate rosii uscate pentru iarna http://www.dreamstime.com/HIphoto

Roșii uscate la soare? Încep să se coacă roșiile în grădini și, cum clima se modifică, putem importa plante și obiceiuri de pe unde e mai cald decât la noi. Și cum temperaturile ajung să fie comparabile cu cele de la Mediterana, devine posibil să putem usca roșii pentru iarnă așa cum o fac italienii de secole. Există, să ne amintim, și roșii care se conservă în stare naturală.

Roșiile uscate pot fi iarna o adevărată comoară. Pot da un plus de gust la orice tip de mâncare. nu sunt niciodată prea multe. Și sunt și un concentrat de substanțe nutritive. Iar cantitatea de licopen, un antioxidant important, raportată la greutatea totală este mult mai mare.

Pe lângă conservele la borcan, roșiile uscate sunt una dintre metodele de conservare predilecte folosite în Italia. Se conservă cantități impresionante de tomate pentru iarnă cu costuri zero. Practic, se întind la soare tăiate în jumătate, o metodă veche de secole.  Se pot usca și în cuptor, ca toate fructele, mai nou există și uscătoare, însă ambele metode consumă energie și umflă facturile.

Cum se pregătesc roșiile pentru a le întinde la soare

Este nevoie de circa 10 zile pentru uscarea completă. Pentru reușita procedeului trebuie, înainte de toate, alese roșii din soiurile mai mici și cărnoase. Cum ar fi cele lungi pentru conserve sau altele similare, acum se cultivă nenumărate soiuri.

Pentru a le usca la soare, roșiile se spală, se taie pe lung, se curăță de semințe. Apoi se lasă să se scurgă puțin, folosind o strecurătoare. De regulă italienii folosesc o suprafață mare de lemn construită special pentru a usca roșii. Plus minus de mărimea unei uși. Se poate folosi și o masă de lemn nevopsită, curățată, dezinfectată și uscată. Este un proces în care condițiile de igienă sunt foarte importante.

Este ideal de folosit o suprafață plană mare și fără picioare, pentru că seara trebuie dusă la răcoare. Dar în mod experimental se poate încerca și o cantitate mică pe un tocător de lemn.

Odată curățate de semințe și scurse pe cât posibil, se așează pe planul de lemn cu fața în sus. Trebuie expusă la soare suprafața interioară, de unde trebuie să se evapore apa.

Se lasă la soare de dimineața până seara. Pentru a evita contactul cu insectele, se acoperă cu plasă sau pânză foarte rară.

Seara, se duc  înăuntru la răcoare, acoperite cu o pânză curată, pentru a evita contaminarea.

Se continuă acest procedeu timp de 5 zile.

În a 6-a zi, se întorc pe partea opusă și se continuă uscarea la soare.

Se mai țin astfel până în a 8-a zi.

În ziua a 9-a, se trec toate roșiile în mare parte deja uscate printr-o soluție de 30% oțet alb, 70% apă. Este o metodă de sterilizare, nu trebuie să stea în soluție, doar se clătesc.

Se scurg din nou și se așează iar la soare toată ziua cu partea internă în sus.

A doua zi se întorc pe cealaltă parte și se lasă până seara.

Acum se consideră complet uscate.

Se conservă pentru iarnă în pungi de hârtie, în loc răcoros și uscat, cămară sau beci. Este important să nu fie închide etanș, ci să respire.

Cum se pot folosi iarna roșiile uscate

-în sosuri de roșii, împreună cu suc din conservă sau cu măsline

-în salate, tăiate mărunt, în combinație cu cartofi, leguminoase, crudități

-în supe, tăiate mărunt și adăugate la final

-în sandvișuri, cu brânzeturi și frunze de salată

-ca aperitiv, rehidratate folosind puțin ulei de măsline, condimentate cu care, piper, oregano

-pentru carne și pește la cuptor, cu rol de amplificator de gust, se adaugă tăiate mărunt alături de ulei și condimente

-pesto de roșii uscate, cu brânzeturi, pentru paste sau pentru tartine

-se pot măcina precum cafeaua și folosi câte puțin pentru a da gust la practic orice; preferabil oricărui amestec industrial cu aditivi

http://www.dreamstime.com/HIphoto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *