Românii au schimbat obiceiurile de consum în 2023, orientându-se mai mult spre vinuri și băuturi alcoolice distilate, în timp ce berea a pierdut teren. Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS) și citate de Agerpres, consumul mediu pe locuitor a crescut la băuturile nealcoolice, vinuri și băuturile spirtoase, dar a scăzut semnificativ în cazul berii.
„Consumul mediu de bere, pe locuitor, a scăzut cu 2,9 litri; consumul mediu de vinuri, pe locuitor, a crescut cu 0,9 litri; consumul mediu de băuturi alcoolice distilate (în echivalent alcool 40%), pe locuitor, a crescut cu 1,7 litri; consumul mediu de băuturi nealcoolice a crescut cu 5,6 litri”, potrivit INS.
Resursele totale de vinuri au crescut cu 541.000 hectolitri, datorită unei producții interne mai mari cu 20,9%
Anul trecut, resursele totale de bere au scăzut cu 532.200 hectolitri față de 2022. Această scădere a fost influențată de o reducere cu 2,1% a producției interne și cu 33,3% a importurilor. Drept rezultat, disponibilul de bere pentru consum uman a scăzut cu 3,4%.
În schimb, resursele totale de vinuri au crescut cu 541.000 hectolitri, datorită unei producții interne mai mari cu 20,9% (+803.900 hl). Consumul de vin a fost în creștere, cu 178.700 hectolitri destinați consumului uman, în timp ce exporturile de vinuri au scăzut cu 8.300 hectolitri. Importurile de vinuri au rămas constante, reprezentând o pondere similară cu cea din 2022.
O schimbare de tendință
Datele arată o preferință clară a românilor pentru vinuri și băuturi distilate, în detrimentul berii, pe fondul unei producții interne crescute la vin și a unei scăderi a producției de bere.
Sursa foto: Pexels