Rodia ar putea contribui la tratarea diferitelor forme de cancer/ Acest fruct ar putea reduce și riscul cardiovascular și ar ameliora osteoartrita

rodie Sursa foto: Pexels

Rodia este un fruct bogat în antioxidanți și alți nutrienți benefici pentru organism. Mai mult, potrivit mountsinai.org, unele studii sugerează că un consum regulat de rodie sau suc de rodie ar putea ajuta la prevenirea cancerului.

În cadrul studiilor de laborator s-a observat că, în eprubete, extractele de rodie făcute din suc, coajă și ulei încetinesc reproducerea celulelor canceroase și pot grăbi moartea acestora. Unele extracte ajută, de asemenea, la reducerea alimentării cu sânge a tumorilor, înfometându-le și făcându-le mai mici. Cele mai multe studii s-au concentrat pe celulele canceroase de sân, prostată și colon. Într-un alt studiu, extractul de suc de rodie dat șoarecilor a încetinit creșterea tumorilor pulmonare. Cu toate acestea, cele mai multe dintre aceste studii au fost în eprubete sau pe animale, nu pe oameni.

Atenție, însă, dacă ești în tratament pentru cancer, discută cu medicul oncolog înainte de a lua rodie sau orice plantă sau supliment. Rodia poate interacționa cu medicamentele împotriva cancerului, scăzându-le eficiența.

Sucul de rodie întreține inima

Conținutul ridicat de antioxidanți al rodiei i-a făcut pe cercetători să se întrebe dacă acest fruct ar putea trata bolile de inimă.

Sucul de rodie pare să protejeze colesterolul LDL (rău) de daune. Unii oameni de știință cred că deteriorarea colesterolului LDL determină acumularea plăcilor în artere, așa că oprirea leziunii ar putea ajuta la menținerea arterelor curate.

Un studiu pe șoareci cu ateroscleroză a constatat că sucul de rodie a încetinit creșterea formării plăcii. Câteva studii limitate pe oameni au descoperit că sucul de rodie a îmbunătățit fluxul sanguin și a împiedicat arterele să devină groase și rigide. Sunt necesare studii mai multe și mai bune pentru a vedea exact ce beneficii ar putea oferi sucul acestui fruct mediteranean.

Sucul de rodie crește imunitatea

Dovezile preliminare sugerează că aportul zilnic de suc de rodie poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale sistolice (numărul de sus într-o citire a tensiunii arteriale), dar nu și a tensiunii arteriale diastolice (numărul de jos). Alte studii sugerează că un consum prelungit de suc de rodie reduce factorii de risc cardiovascular, încetinind progresia formării plăcii pe artere și sporind imunitatea.

Sucul de rodie oprește distrugerea cartilajului, în osteoartrită

Flavonolii (un fel de antioxidanți) asemănători cu cei prezenți în fructele de rodie ar putea fi un posibil tratament pentru osteoartrită. Această afecțiune apare atunci când cartilajul din articulații se uzează și provoacă durere și rigiditate.

Cercetătorii cred că flavonolii pot ajuta la blocarea inflamației care contribuie la distrugerea cartilajului. În eprubete, extractul de rodie a blocat producerea unei enzime care distruge țesutul cartilaginos din organism. Într-o revizuire a literaturii științifice, cercetătorii au concluzionat că toate studiile au raportat efecte pozitive ale sucului sau extractului de rodie asupra osteoporozei, osteoartritei și artritei reumatoide. Rezultatele erau promițătoare, dar, cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii și studii care să analizeze efectele la om.

Sucul de rodie îmbunătățește memoria

Studiile preliminare arată că rodia alimentară produce efecte antiinflamatorii pe creier care pot ajuta la stoparea progresiei bolii Alzheimer. Alte studii sugerează că consumul zilnic a 230 ml de suc de rodie ajută la îmbunătățirea performanței în sarcinile legate de învățare și memorie. Rodia are și efecte antidiabetice și antiinflamatorii la nivelul tractului gastrointestinal.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *