Persoanele fizice şi juridice care apelează la analize de laborator făcute în unităţile acreditate ale Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) din România vor avea acces în timp real la rezultatele analizelor din laboratoare, a anunţat joi, la Tulcea, directoarea Direcţiei de coordonare laboratoare şi produse medicinale veterinare din cadrul ANSVSA, Anca Moraru, transmite Agerpres.
Aplicaţia Atlasvet Portal va începe să funcţioneze săptămâna viitoare şi a fost solicitată de mai mult timp de cele 41 de laboratoare ale ANSVSA şi de cele trei institute de referinţă din România, până în momentul de faţă având loc deja instruiri ale angajaţilor acestora.
„Am reuşit să implementăm această aplicaţie. Ea va fi funcţională chiar de săptămâna viitoare, deoarece deja s-au efectuat şi instruirile, s-au creat conturile, s-au dat parolele. Prin utilizarea acestei aplicaţii, toţi clienţii laboratoarelor sanitar-veterinare sau institutelor îşi pot vedea rezultatele buletinelor de analiză direct în aplicaţie, ceea ce va aduce nenumărate avantaje. Nu mai trebuie să se deplaseze la sediul laboratorului, nu mai trebuie să aştepte o perioadă îndelungată”, a precizat Anca Moraru în timpul conferinţei naţionale „Vet Health Connections”.
Încă trei laboratoare, din acest an, acreditate
În contextul în care 2024 a presupus numeroase provocări sanitar-veterinare, Moraru a menţionat că, dacă până în prezent trei laboratoare din România făceau determinări pentru pesta micilor rumegătoare (PMR), din acest an alte trei laboratoare judeţene de referinţă, cele din judeţele Dâmboviţa, Timiş şi Tulcea, vor fi acreditate în cel mai scurt timp.
„Această validare este foarte importantă, datorită faptului că în judeţul Tulcea avem foarte multe centre de colectare şi o aglomeraţie foarte mare de animale care merg la export, plus crescătorii care au efective matcă de la care se obţin produşi care urmează să fie exportaţi în ţări terţe şi în Comunitatea Europeană”, a precizat directorul DSVSA Tulcea, Mitică Tuchilă.
Lucrările conferinţei au debutat cu prezentarea lucrării „Managementul pestei micilor rumegătoare”, realizată de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală şi Facultatea de Medicină Veterinară din Bucureşti.
„Toate focarele de PRM din judeţ au fost stinse”, a precizat directorul DSVSA, Mitică Tuchilă.
Primele focare de PMR din România s-au înregistrat în judeţul Tulcea pe data de 19 iulie.
Conferință națională în domeniul sanitar veterinar
Prima ediţie a conferinţei naţionale „Vet Health Connections” reuneşte specialişti în domeniul sanitar-veterinar din România şi din domenii conexe şi se desfăşoară pe două secţiuni, „Sănătate animală”, respectiv „Siguranţă alimentară”, evenimentul fiind organizat de ANSVSA, DSVSA Tulcea şi Federaţia Organizaţiilor de Pescari Delta Dunării.
„Am considerat că este nevoie de o conferinţă naţională în domeniu la Tulcea, pentru că, în decursul istoriei recente, în judeţ s-au înregistrat mai multe boli majore. Credem că este important să ne întâlnim cu specialişti implicaţi în monitorizarea şi gestionarea acestor boli majore, să expunem modalitatea de apariţie şi evoluţie a acestor boli şi totodată să tragem concluzii pentru a preveni şi combate pe viitor evoluţia lor”, a mai spus directorul DSVSA Tulcea, Mitică Tuchilă.