Fermierul american Mike Appert, din statul Dakota de Nord, a avut anul trecut o mare problemă: a recoltat de pe terenurile sale cantități mari de soia, dar în piață prețurile erau foarte mici, cele mai mici prețuri din ultimii zece ani, determinate de războiul comercial izbucnit între Administrația Trump și China, una dintre cele mai importante piețe pentru soia din Statele Unite, scrie jurnalistul Mark Weinraub într-un articol publicat de Reuters, astăzi, 17 septembrie.
Ce să facă Appert? Depozitarea temporară nu era o soluție viabilă, mai ales în regiunea sa, unde temperaturile scăzute pot afecta recolta ambalată în saci de plastic. Fermierul american, care lucrează o suprafață de 48.000 de acri ( 19.425 de ha ) a luat o decizie importantă: a investit 800.000 de dolari pentru construirea a opt silozuri metalice, unde soia să poată fi depozitată mult timp. În vara aceasta, Mike Appert a vândut jumătate din cantitatea depozitată și a câștigat 1.000.000 de dolari.
Cei mai mulți fermieri americani nu au însă 800.000 de dolari ca să construiască opt silozuri din oțel. Unii dintre ei, confruntați cu probleme financiare, se duc în jos. Numărul fermelor americane a scăzut cu 12.800, ajungând la 2.029.000 în 2018, cel mai mic număr înregistrat vreodată, din cauza războiului comercial. Unii fermieri se pensionează sau intră în faliment.
Roger Hadley, un fermier care cultivă 1000 de acri ( 400 ha ) în statul Indiana, nu a reușit să semene anul acesta nici porumb, nici soia, la problemele economice adăugându-se și ploile abundente din primăvară. A cultivat terenul cu un mix de plante pentru nutreț, pentru a putea solicita subvenția acordată de guvernul american pentru acest tip de culturi ( echivalentul subvenției europene pentru înverzire ).
Fermele care vor rezista războiului comercial vor deveni mai puternice. Puterea economică a fermierului Mike Appert este de o sută de ori mai mare decât puterea economică a fermelor medii americane.
Scăderea numărului fermierilor americani i-ar putea afecta pe comercianții de cereale internaționali, precum ADM și Bunge (BG.N), fiindcă vor avea mai puțini furnizori. În plus, fermierii vor avea mai puțină nevoie să închirieze spațiu în silozurile de cereale ale comercianților, întrucât fermieri mari ca Appert au construit spații vaste de depozitare în propriile ferme.
Micii fermieri care nu mai pot face față noilor provocări preferă să arendeze terenul, decât să-l vândă. Cei care îl iau în arendă sunt, desigur, marii fermieri, care pot suporta cu ușurință costurile extinderii domeniului lor agricol.
”Creditele necesare pentru achiziționarea de echipamente agricole sunt dificil de accesat de micii fermieri” a declarat Dave Kusler, președintele Băncii Hazelton , din Dakota de Nord. ”În această zonă nu îți poți asigura existența numai cu 1000 de acri ( 400 ha )” a mai spus Kusler.
Criticii politicii duse de Administrația Trump susțin că plățile compensatorii pentru fermierii afectați de războiul comercial cu China îi ajută mai mult pe marii fermieri, deoarece sprijinul financiar este acordat în funcție de numărul de acri deținut. Cu toate acestea, fermele americane nu pot primi de la stat mai mult de 500.000 de dolari, acest plafon maxim incluzând toate tipurile de plăți.
Puterea financiară a marilor fermieri americani ( întocmai ca a marilor fermieri de pretutindeni, n.n. ) le permite acestora să schimbe frecvent utilajele agricole, prin cumpărarea altora noi. Mai mult, ei beneficiază de anumite discounturi din partea furnizorilor. Un fermier a primit un discount de 10% pentru o valoare a mașinilor agricole de 400.000 de dolari.
În ciuda acestor avantaje, cererea a scăzut, iar producătorii de mașini agricole își ajustează producția în funcție de noile realități. Compania Deere & Co (DE.N) a anunțat că va reduce producția cu 20% la liniile sale din Illinois și Iowa, în a doua jumătate a anului. Producătorii de mașini agricole Rival AGCO Corp (AGCO.N) și CNH Industrial (CNHI.N) au redus producția pentru a menține stocurile în conformitate cu cererea cu amănuntul.
sursa foto pexels.com/John Lambeth