Rețetele Juanitei | Souffle de fasole verde/ Pufos, aerat, gustos, cu multe proteine, este o cină ușoară, dar mai complicat de preparat decât pare

souffle cu fasole verde Foto: G4Food

Soufflé-ul, al cărui nume înseamnă „suflat” în limba franceză, este un preparat originar din Franța, apărut la începutul secolului al XVIII-lea. Popularitatea sa este atribuită unor bucătari renumiți precum Vincent La Chapelle și Antoine Beauvilliers, care l-au inclus în cărțile lor de bucate și în meniurile restaurantelor de prestigiu. Soufflé-ul se remarcă prin textura sa aerată și ușoară, obținută datorită încorporării albușurilor bătute spumă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

În secolul al XVIII-lea, soufflé-ul a apărut în bucătăria franceză ca o rețetă rafinată și elegantă. Vincent La Chapelle menționează una dintre primele rețete de soufflé în lucrarea sa „Le Cuisinier Moderne”, publicată în 1742, deși preparatul era probabil cunoscut și înainte. Antoine Beauvilliers, un alt bucătar celebru al vremii, a descris în detaliu tehnica preparării soufflé-ului în cartea sa „L’Art du Cuisinier” (1814), inspirată din experiența acumulată în restaurantul său parizian faimos, La Grande Taverne.

La rândul său, Marie-Antoine Carême, considerat unul dintre marii maeștri ai bucătăriei franceze clasice, a dedicat mai multe pagini artei preparării soufflé-ului în volumul „Le Pâtissier Royal Parisien”, publicat în 1815. Din secolul al XIX-lea, soufflé-ul a început să se răspândească în întreaga Europă, devenind un preparat emblematic al gastronomiei rafinate și un simbol al sofisticării culinare.

Se spune că măiestria bucătarului se testează cu soufflé. Dacă îl face talpă, mai are de învățat. Sufleul trebuie să fie umflat, pufos, aerat, să se topească în gură. Se servește imediat pentru că, pe cât de frumos se umflă, pe atât de repede se și lasă.

Ingrediente souffle de fasole verde

400 de gr de fasole verde păstăi curățată, spălată și tăiată în bucăți de ~5 cm. Se poate folosi congelată sau din conservă.

30 de gr de făină.

500 ml de lapte.

80 de gr de unt.

20 de gr de pesmet.

3 ouă.

200 de gr de brânză pentru gratinat (eu am folosit în cantități egale emmentaler și gouda).

Piper.

soufle de fasole verde
Foto: G4Food

Preparare

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade.

Fierbeți fasolea verde în apă cu sare (generos). Dacă se folosește fasole conservată se sare peste acest pas. Scurgeți bine fasolea.

Separați gălbenușurile de ou de albușuri.

Faceți un bechamel din unt, făină și lapte, în care am adăugat brânza pentru gratinat. Se condimentează cu sare, piper și, opțional, nucșoară rasă.

Lăsați să se răcească aproape complet și adăugați gălbenușurile unul câte unul.

Adăugați fasolea.

Bateți spumă albușurile cu un praf de sare.

Introduceți în amestec treptat albușurile bătute, amestecând lent de sus în jos.

Compoziția se toarnă într-un vas termorezistent, uns cu unt și tapetat cu pesmet.

Se dă la cuptor pentru cca. 30 de minute.

souffle de fasole verde
Foto: G4Food

Se servește pe loc. Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *