Sunt într-o perioadă în care încerc să gătesc mâncare cu mai multe legume, care să poată fi făcută repede, ușor și să aibă destui nutrienți încât să fie sănătoasă și sățioasă. Acest pilaf, în special dacă îl facem cu orez integral, mi se pare că ar corespunde perfect intențiilor mele.
Ingrediente pilaf sârbesc
- 1 ceapă mare
- 1 ardei roșu și un ardei verde
- 2 morcovi
- 1 bucată de țelină sau tije de apio
- 2 dovlecei
- Câteva linguri de ulei de măsline
- 250 de grame de orez cu bob rotund (preferabil integral)
- 400 de ml de bulion de roșii sau 3-4 roșii coapte
- sare și piper (după gust)
- 1 frunză de dafin
- 2 căței de usturoi
- pătrunjel verde tocat
- măsline negre (opțional)
Preparare
Se curăță și se toacă mărunt legumele. Eu am tocat cu blenderul că mă grăbeam. Se pun la călit în ulei ceapa, usturoiul, rădăcinoasele, ardeii, dovleceii pentru 10 minute.
Roșii, dacă sunt proaspete, se crestează în cruce pielea de la vârf și se aruncă pentru câteva minute în apă fiartă. Se curăță de piele și de sâmburi. Se coc 15 minute la cuptor sau se trag într-o tigaie cu puțin ulei 10 minute.
Peste legume se aruncă și orezul, se călește un minut. Se adaugă apă. Eu pun 3 măsuri de apă la 1 de orez. Deci la o cană de orez, 3 de apă. Iar dacă aveți supă de legume e perfect, înlocuiți apa cu această supă. Puneți și sare, piper, o frunză de dafin, dacă vă place sau o crenguță de rozmarin, după gust. Dacă aveți și un cub de legume concentrate (de preferință bio) nu e rău să-l folosiți, dar atunci aveți grijă la sare.
Se fierbe orezul cam 15 minute, până e aproape gata (dacă e integral mai mult). Adăugați și roșiile sau bulionul de roșii și mai fierbeți câteva minute. Tot la pasul acesta am pus și măslinele. Sunt un touch mediteranean la o rețetă balcanică. Lăsați încă 10 minute pilaful acoperit și puneți și pătrunjelul tocat.
Poate fi mâncat ca fel principal sau îl puteți servi ca garnitură. E perfect de luat la pachet la birou sau la școală, iar dacă ești vegan va fi exact pe gustul tău. merge și cu puțină brână feta, telemea, burduf sau brânză proaspătă de capră sfărâmată deasupra.
Poftă bună!
Citește și Paella marinera, orez cu fructe de mare, cel mai popular tip de paella din Spania. Se potrivește cu spiritul mediteranean și plajele iberice nesfârșite