Rețetele Juanitei. Hamburger făcut în casă. E fast-food, îl poți prepara repede când ai musafiri, dar ai control cât de caloric îl faci

hamburger de casa

Hamburgerul este pe lista alimentelor urâte de iubitorii mâncării sănătoase. Deși în ultima vreme și aceștia s-au ”dedulcit” la burgerii vegani. În rest, toată lumea iubește burger-ul. În zilele noastre, se fac burgeri din carne de vită, pui, mix de porc cu vită, somon sau cum spuneam, vegani, din nenumărate plante.

Ce e rău la burger?

Grăsimile. Carnea tocată gătită pe grătar provine din părți ale animalului grase. În egală măsură, dacă îi cumperi gata preparați din supermarket, în 90 la sută din cazuri au aditivi, coloranți și potențiatori de gust. Aceeași problemă este și în restaurantele tip fast-food, unde calitatea produselor lasă mult de dorit (deși gustul atrage).

Trebuie reamintit că nu este o mâncare de fiecare zi. Nici măcar de o dată pe săptămână. Îți poți face pofta ocazional, alegând un restaurant de autor sau cumpărând carnea de la o măcelărie cu producție proprie. În ambele cazuri, calitatea cărnii va fi garantată.

Despre cum poți prepara carnea de burgeri acasă vom vorbi altă dată. Având musafiri pe neașteptate, am decis să iau burgerii gata făcuți de la magazinele de producător din piață. O variantă din carne de pui și una din carne de vită de Pirinei (eu locuiesc de ceva timp în Spania) și aici există o religie a cărnii de vită.

De ce mai este nevoie pentru prepararea hamburger-ului de casă?

Chifle de mărime adecvată burgerului (luați în considerare că burgerii mai scad în diametru la gătit)

Legume și verdețuri

Sosuri (ideal preparate în casă).

Dacă doriți și cartofi, cel mai bine este să îi coaceți în cuptor, pentru a reduce cantitatea de grăsimi și așa generoasă în carne. Și cel mai bine să îi înlocuiți cu cartofi dulci (tot la cuptor) și o salată generoasă.

Cum prăjim burgerii?

Pe grătar clasic sau electric, chiar și în tigaie (fără ulei), dacă nu avem grătar. Înainte de a-i pune pe grătar avem grijă să aibă forma perfectă de burger, cu margine laterală. Dacă nu avem o formă dedicată, o facem cu mâinile.

hamburger de casa

Burgerii de vită se fac la foc rapid, câte 2-3 minute pe fiecare parte, în funcție de cât sunt de groși și cât de gătiți îi doriți. Cei de pui sau care conțin porc, preferabil vor fi prăjiți la temperatură medie și câte 5-7 minute pe fiecare parte, pentru că aceste tipuri de carne trebuie bine gătite. Depinde mult, în special pe grătar, de intensitatea focului.

Nu apăsăm cu paleta sau lingura burgerii în timpul gătitului, căci vor pierde lichidul și se vor usca. Îi întoarcem cu atenție, iar la final îi mai lăsăm câteva minute să se ”odihnească”. Este o continuare a gătirii, fără flacără.

hamburger de casă

Cum asamblăm burgerii?

Orice combinație ne place este acceptată. În general, la burgeri, creativitatea nu are limite.

Dacă dorim brânză este de dorit să o punem pe burger 1 minut înainte de a-l lua de pe foc. Dacă vrem brânză de capră, se taie o felie rotundă și se prăjește într-o tigaie făra ulei 1 minut, pe ambele fețe. Oul ochi este și el binevenit peste carne. Îl putem găti ungând tigaia cu ulei, pentru a nu mări numărul de calorii.

Putem adăugă bacon, șuncă prăjită, creveți trași la tigaie, inele de calamar (în acest caz va ieși un surf and turf).

În ce privește legumele, orice se poate combina cu carne: salată de orice fel, sparanghel, ciuperci, roșii, rondele de ceapă, ardei copți, sfeclă coaptă și probabil multe alte variante.

hamburger de casa

Pâinea se prăjește (pârpolește, aș zice) și ea o leacă pe grătar și se unge cu sosuri. Și aici trebuie să ne punem în funcțiune imaginația și papilele gustative: sos de roșii, muștar, sos de avocado, humus, alioli, sos picant, maioneză, ceapă caramelizată etc.

Peste sos așezăm carnea, felii de legume, ungem și a doua jumătate de chiflă cu sosuri, mai intercalăm și între carne și legume și la final asamblăm burgerul. Oul prăjit sau felia de brănză de capră vor fi deasupra, înainte de a pune a doua jumătate de chiflă.

hamburger de casa

Un burger bine făcut este cel care își păstrează straturile și structura cărnii atunci când îl tăiem .

hamburger de casa

Poftă bună!

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *