Consumul de organe, puțin apreciat la alte popoare, este destul de frecvent la români. Creier pane, rinichi cu ceapă, drob din organe de miel sau pui; dar cel mai mult se mănâncă ficatul. În primul rînd cel de pui, dar și cel de vițel, vită sau porc. În Spania, unde locuiesc eu de ceva timp, găsești organe doar în măcelării, câteodată doar la comandă sau în hipermarketuri. Cum am găsit un ficat de vițel, am profitat și am decis să prepar o cină din ficat cu ceapă și vin alb.
Ingrediente
Ficat de vițel cam 500 de gr
O jumătate pahar vin alb sau puțin coniac
2 cepe
2 căței de usturoi
2 linguri ulei de măsline extravergin și un cub de unt
Puțin cimbru proaspăt sau uscat
Sare, piper
Lapte pentru macerat.
Prepararea ficatului cu ceapă
Ficatul se curăță de sânge și impurități (grăsime, vase de sânge etc) și se taie în felii subțiri. Se acoperă cu lapte și se lasă la macerat în frigider câteva ore. Se scoate la temperatura camerei cu oră înainte de a-l găti. Înainte de a-l pune în tigaie se tamponează bine cu un șervețel.
Separat se curăță ceapa și usturoiul și se taie rondele fine. Se călesc în ulei și puțin unt 10 minute. Într-o altă tigaie se topește restul de unt, se pune și o lingură de ulei și se gătește, la foc mediu 2-3 minute ficatul pe ambele părți. Se pun ceapa și usturoiul și cimbrul și se mai lasă cu capacul pus 5 minute, întorcând bucățile la jumătatea timpului. NU se sărează.
Când ficatul e gata, se pune vinul sau cognacul, sare, piper și se mai lasă 2-3 minute să se elimine aburii alcolului. Dacă puneți sare de la început, ficatul se întărește.
Eu îl servesc împreună cu mămăligă sau piure de cartofi. Sau când nu am timp (ca astăzi) cu murături și puțină zacuscă.
Poftă bună!
Pentru beneficiile și contraindicațiile consumului de ficat, citește și Avantajele și dezavantajele consumului de carne de organe.