Deși în România nu prea se consumă, anghinarea este o plantă cu mari beneficii pentru sănătate. În Spania și în întreg bazinul mediteraneean se cultivă pe zone întinse și este nelipsită pe mese în special între octombrie și aprilie, când o găsești proaspătă. Este originară din nordul Africii; se pare că grecii și romanii au adus-o în Europa.
Bogată în fibre, anghinarea susține funcționarea ficatului, drenează și ajută în curele de slăbire, scade colesterolul și glicemia și este recomandată în caz de hipertensiune sau constipație. Nu o consumați însă dacă aveți probleme digestive, colon iritabil, aciditate stomacală, diaree etc.
În calitate de aliment, se folosește în aproape orice: supe, creme tartinabile, tocănițe, salate. Se frige pe grătar, se mănâncă fiartă sau la cuptor. Se poate conserva în ulei sau oțet sau se poate păstra congelată.
În video-ul alăturat vă arăt cum curăță spaniolii anghinarea, pentru a o găti. În egală măsură, unii o coc întreagă pe grătar.
Cel mai important este ca leguma să fie proaspătă, verde și, când o strângem, să scârțâie.
Cu un cuțit ascuțit tăiem vârful și apoi curățăm frunzele exterioare până ajungem la miezul de culoare galbenă.
Cu un cuțit mic de curățat legume, tăiem capătul cozii și curățăm partea verde lemnoasă.
Anghinarea se taie în jumătăți și cu o linguriță se scoate pufulețul din interior.
Avem pregătit un vas cu apă rece și câteva linguri de oțet sau zeamă de lămâie pentru că este o legumă care se oxidează foarte ușor. Se lasă jumătate de oră în apă, după care se prepară.
Eu, pentru că am folosit-o de această dată la paella, am fiert-o 20 de minute în apă cu sare și am pus-o ulterior în paellera la cuptor (vezi aici).
Vom urma și alte rețete spaniole în care folosim anghinare.
Poftă bună și ne vedem la următoarea rețetă!