Restaurantele din Singapore ar putea fi autorizate să servească până la 16 specii de insecte începând cu luna viitoare. Ce alimente vor conține „delicatesele” cu șase picioare sau larvele lor

insecte, singapore, alimente, restaurante Sursa foto: Peewam | Dreamstime.com

Piața restaurantelor din Singapore este pe cale să fie schimbată radical, în urma veștii că până la 16 specii de insecte ar putea fi aprobate pentru vânzare ca alimente începând cu luna viitoare. Din listă fac parte greieri, viermi de mătase, lăcuste și multe altele care pot acționa ca proteine alternative pentru a înlocui carnea, transmite publicația TimeOut.

În curând, clienții vor putea găsi aceste creaturi în alimente precum produse de patiserie, orez prăjit și chiar sushi. Unele insecte vor fi vândute prăjite și condimentate.

Acest proces de aprobare a fost unul destul de îndelungat, începând cu consultarea publică lansată de Agenția pentru Alimentație din Singapore (SFA) cu privire la preocupările legate de siguranța produselor din insecte la sfârșitul anului 2022, urmată de declarația acesteia că aceste insecte vor fi aprobate pentru consum în a doua jumătate a anului 2023.

Insectele sunt superalimente?

Când vestea a apărut inițial, a fost întâmpinată în mod natural cu cinism și criticată de mulți oameni. Dar există un motiv bun pentru care încorporarea insectelor în alimente a fost un subiect fierbinte în ultima vreme.

Christopher Leow, cofondator al fermei de greieri Future Protein Solutions, spune că insectele precum greierii sunt superalimente. „Au mai mult calciu decât laptele, fier decât vacile și omega-6 decât somonul. De asemenea, conținutul foarte ridicat de proteine de 76% (atunci când sunt extrase sub formă de pulbere) le poziționează ca un produs atractiv”, a explicat el.

Având în vedere preocupările legate de sustenabilitatea creșterii convenționale a păsărilor de curte și a vitelor, creșterea insectelor este o alternativă ecologică. Acestea necesită mult mai puțină apă, furaje și terenuri și emit, de asemenea, mai puține gaze cu efect de seră. În plus, extinderea producției este mult mai ușoară, deoarece insectele se reproduc rapid.

Pe lângă beneficiile nutriționale și de mediu, insectele pot avea și un gust bun. „Cei din Generația Z sunt dispuși să încerce [insectele] și nu există prea multe prejudecăți în legătură cu acestea. Unora dintre ei chiar le place aroma!”, mai spune Leow.

Printre cele 16 specii de insecte a căror vânzare ca alimente ar putea fi aprobată în Singapore luna viitoare se află: greierele de casă, greierele comun, lăcusta migratoare africană, viermele de făină, larva de scarabeu rinocer uriaș și molia mare de ceară.

Sursa foto: Peewam | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *