Raportarea stocurilor de alimente: semnătură electronică obligatorie, inclusiv pentru PFA; operatorii economici care nu raportează stocurile de alimente, sancționați cu amenzi de la 5.000 la 20.000 de lei

Raportarea stocurilor de alimente: semnătură electronică obligatorie, inclusiv pentru PFA; operatorii economici care nu raportează stocurile de alimente, sancționați cu amenzi de la 5.000 la 20.000 de lei Raportarea stocurilor de alimente: semnătură electronică obligatorie, inclusiv pentru PFA; operatorii economici care nu raportează stocurile de alimente, sancționați cu amenzi de la 5.000 la 20.000 de lei
  • Operatorii economici sunt obligați să se înscrie într-un sistem electronic care, deocamdată, nu este accesibil: pe pagina AFIR nu există, deocamdată, nicio informație referitoare la sistemul electronic respectiv;
  • Există un singur articol care se referă la semnătura electronică, dar nu pentru raportarea stocurilor de alimente, ci pentru solicitarea de fonduri europene în cadrul Planului Strategic 2023 – 2027;
  • MADR își asumă confidențialitatea datelor primite de la fermieri, procesatori și comercianți.

Operatorii economici din sectorul agroalimentar vor raporta datele statistice de evidență a stocurilor pentru produsele agricole și alimentare prin Sistemul electronic de raportare a stocurilor de produse agroalimentare din România, denumit în continuare SERSPAR, potrivit Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 105/2023 privind reglementarea modalității de raportare a stocurilor la produsele agricole și alimentare, precum și a Metodologiei de colectare, centralizare și prelucrare a datelor statistice de evidență a stocurilor de produse agricole și alimentare, norme publicate în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 858, din 22 septembrie 2023.

Potrivit definiției din textul de lege, operatorul economic este o persoană fizică sau juridică autorizată care în cadrul activității sale profesionale produce, prelucrează, procesează, fabrică, importă, depozitează sau comercializează produse agricole și alimentare. Prin urmare, și PFA, ÎI, IF, moduri de organizare juridică specifice micilor fermieri, sunt obligate să se înregistreze în SERSPAR. 

SERSPAR este un sistem informatic de utilitate publică, dezvoltat și menținut de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, denumită în continuare AFIR, instituție subordonată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pus, în mod gratuit, la dispoziția operatorilor economici din sectorul agroalimentar de către aceasta.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale reprezintă autoritatea publică centrală responsabilă cu aplicarea măsurilor de centralizare a stocurilor de produse agricole și alimentare, cu respectarea confidențialității datelor și informațiilor individuale care privesc aceste produse.

Pentru utilizarea SERSPAR, operatorii economici din sectorul agroalimentar trebuie să se înregistreze prin reprezentantul legal ori prin împuternicitul acestuia. Înregistrarea în SERSPAR se realizează exclusiv online și presupune completarea formularului de înregistrare cel puțin cu informațiile marcate ca fiind obligatorii, iar ulterior, prin semnarea electronică a declarației pe propria răspundere a reprezentantului legal al operatorului economic. Autentificarea în SERSPAR se realizează pe baza combinației dintre nume de utilizator — adresa de e-mail și parolă, definite cu ocazia creării contului.

SERSPAR asigură confidențialitatea tuturor datelor introduse în sistemul informatic prin implementarea unui mecanism de acces la informații bazat pe rolurile definite fiecărui utilizator în parte. În cadrul sistemului informatic, utilizatorii pot avea următoarele drepturi de acces denumite roluri:

a) admin_operator — rolul atribuit, în mod automat, la crearea contului în SERSPAR reprezentantului legal sau împuternicitului operatorului economic din sectorul agroalimentar, care va administra înrolarea certificatelor calificate necesare îndeplinirii obligației privind furnizarea de date statistice de evidență a stocurilor de produse agricole și alimentare. Înrolarea certificatelor calificate ale reprezentantului legal sau împuternicitului operatorului economic, precum și a celor ale reprezentanților punctelor de lucru ale operatorului economic, după caz, se va realiza prin semnarea unor declarații pe propria răspundere disponibile în SERSPAR;

b) operator introducere date — utilizator al SERSPAR care are drepturi limitate. Fiecare utilizator cu acest rol poate adăuga informații despre stocuri și poate vizualiza, actualiza, modifica și șterge, exclusiv, informațiile aferente operatorului economic pe care îl reprezintă;

c) MADR — rolul atribuit utilizatorilor reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care vor avea drepturi de vizualizare a informațiilor inserate de operatorii introducere date, la nivel național;

d) administrator — rolul atribuit utilizatorilor din cadrul MADR/AFIR care asigură mentenanța sistemului informatic, precum și acordarea suportului tehnic utilizatorilor acestuia.

Operatorii economici din sectorul agroalimentar furnizează către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale datele statistice privind stocurile la produsele agricole și alimentare, începând cu data de 1 a lunii și până la data de 15 a lunii pentru luna precedentă. Operatorii economici pot corecta sau modifica datele introduse în SERSPAR numai în intervalul menționat la alin. (1).

Perioada de raportare este completată automat de către sistemul informatic, în funcție de data la care are loc autentificarea în sistem, și nu se poate modifica. Sunt considerate valide raportările însoțite de o semnătură electronică extinsă, înregistrată anterior în SERSPAR prin semnarea și încărcarea declarațiilor pe propria răspundere a reprezentantului legal sau împuternicitului operatorului economic, precum și a celor ale reprezentanților punctelor de lucru, după caz.

Semnătura electronică extinsă bazată pe un certificat calificat eliberat de un stat membru al Uniunii Europene este recunoscută drept semnătură electronică extinsă în România.

Operatorii economici din sectorul agroalimentar vor furniza date statistice de evidență a stocurilor la produsele agricole și alimentare, pe tip de produs, după cum urmează:

a) legume-fructe:

— legume: tomate, castraveți, ardei, vinete, morcov, țelină, ceapă, fasole de consum, mazăre, usturoi, cartof, cartof dulce, păstârnac, pătrunjel rădăcină, sfeclă roșie, ridichi negre, alte tipuri de legume rădăcinoase;

— fructe: mere, pere, prune, nuci, cireșe, vișine, caise, piersici, struguri de masă, căpșune, afine, pepene verde, pepene galben, alte tipuri de fructe din aceeași categorie;

b) cereale și produse pe bază de cereale: grâu comun, grâu durum, triticale, porumb, sorg, orz, ovăz, alte tipuri de cereale din aceeași categorie;

c) semințe de oleaginoase și produse pe bază de oleaginoase: floarea-soarelui, soia, rapiță, alte tipuri de oleaginoase;

d) leguminoase furajere: lucernă, trifoi, sparcetă, ghizdei, mazăre furajeră, alte tipuri de leguminoase furajere;

e) semințe certificate: cereale, orez, oleaginoase și proteaginoase;

f) carne și produse din carne, conserve din carne și mixte:

— materie primă: carne de suine, ovine, bovine, caprine și pasăre, slănină, organe și legume;

— produs finit: carne de suine, ovine, bovine, caprine și pasăre, produse din carne, conserve din carne, din organe, mixte și alte produse din carne;

g) lapte și produse din lapte:

— materie primă: lapte de ovină, bovină, caprină, bubalină și unt;

— produs finit: lapte de consum provenit de la specia ovină, bovină, caprină și bubalină, lapte praf, brânzeturi, smântână, unt, acidofile și alte produse din lapte;

h) produse de morărit și panificație:

— materie primă morărit: grâu, porumb și alte tipuri de produse din aceeași categorie;

— materie primă produse panificație: făină de grâu, mălai și produse de panificație congelate;

— produs finit morărit: făină de grâu, mălai, tărâțe și alte tipuri de produse din aceeași categorie;

— produs finit panificație: paste făinoase, biscuiți, produse de panificație congelate și alte produse de panificație;

i) produse prelucrate, procesate, conservate din legume fructe:

— materie primă legume: roșii, concentrat de tomate, pastă de tomate, ardei, varză, cartofi, vinete, ciuperci, mazăre, fasole și alte tipuri de legume din aceeași categorie;

— materie primă fructe: mere, caise, cireșe, struguri de masă, prune, căpșuni, fructe de pădure și alte tipuri de fructe din aceeași categorie;

— produs finit legume: legume congelate, legume

refrigerate/preparate/porționate, legume murate, legume coapte și alte tipuri de produse din aceeași categorie;

— produs finit fructe: fructe congelate, fructe refrigerate, fructe uscate-deshidratate, compoturi, gemuri și alte tipuri de produse din aceeași categorie;

j) grăsimi și uleiuri:

— materie primă: floarea-soarelui, ulei de floarea-soarelui brut, ulei de rapiță brut, ulei de soia brut și ulei de măsline brut;

— produs finit: ulei de floarea-soarelui brut, ulei de floarea soarelui rafinat, ulei de măsline rafinat, ulei de rapiță, ulei de dovleac, ulei din sâmburi de struguri, ulei de in, ulei de nuci, ulei de soia, margarină și alte tipuri de produse din aceeași categorie;

k) apă, inclusiv apă minerală naturală, apă de izvor și toate celelalte ape îmbuteliate sau ambalate;

l) orez;

m) plante aromatice, sare și condimente: mentă, muștar, busuioc, coriandru, cimbru, sare și condimente;

n) ceaiuri;

o) zahăr:

— materie primă: sfeclă de zahăr și alte tipuri de produse din aceeași categorie;

— zahăr produs finit;

p) miere;

q) drojdie.

Operatorii economici persoane fizice și juridice autorizate care nu raportează stocurile de alimente potrivit legii 105/2023 și normelor de aplicare a acesteia riscă o amendă între 5.000 și 20.000 de lei. 

Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii se fac de către persoane împuternicite în acest scop de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerul Finanțelor.

Citiți integral Legea 105/2023.

Citiți integral Normele metodologice ( pagina 12 ) pentru aplicarea Legii 105/2023.

foto cover lantulalimentar.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *