Raport ECA: Uniunea Europeană urmează să îşi rateze obiectivul stabilit pentru 2030, când 25% din terenurile agricole din UE ar trebui să fie cultivate ecologic

qatar Foto: Dreamstime

Uniunea Europeană pare să fie pe cale să rateze obiectivul de a avea 25% din terenurile sale agricole cultivate ecologic până în 2030, în ciuda subvențiilor substanțiale oferite în acest sens. Un raport al Curții de Conturi Europene (ECA), citat de Digi24, evidențiază deficiențele în sprijinul acordat de UE agriculturii ecologice, punând sub semnul întrebării eficacitatea măsurilor actuale.

Deși fondurile alocate acestui sector sunt considerabile, agricultura ecologică rămâne o piață de nișă, iar auditorii avertizează că UE nu își va atinge probabil obiectivele pentru 2030. Conform raportului, lipsa unei viziuni clare pentru perioada de după 2030 agravează situația.

„Riscăm să creăm un sistem dezechilibrat, complet dependent de banii de la UE”

Keit Pentus-Rosimannus, membră a Curții de Conturi, subliniază că pentru a avea succes pe termen lung, nu este suficientă doar extinderea suprafețelor cultivate ecologic.

„Agricultura europeană devine mai verde. Un rol esenţial în acest sens îl are agricultura ecologică. Pentru ca succesul să fie însă de durată, nu este suficient să mizăm totul pe creşterea suprafeţei de teren cultivate ecologic. Trebuie să se facă mai mult pentru a sprijini sectorul în ansamblu, adică să se dezvolte piaţa şi să se stimuleze producţia. Altfel, riscăm să creăm un sistem dezechilibrat, complet dependent de banii de la UE, în loc să favorizăm o industrie prosperă stimulată de consumatori informaţi”, a declarat Keit Pentus-Rosimannus

O altă problemă semnalată este faptul că fermierii pot primi subvenții chiar dacă nu respectă anumite standarde esențiale, precum rotația culturilor sau utilizarea semințelor ecologice. Aceste practici slăbesc impactul real al agriculturii ecologice asupra mediului, iar auditorii susțin că nu există metode clare de a evalua beneficiile pe termen lung ale acestui tip de agricultură.

În ciuda faptului că agricultura ecologică este o componentă importantă a Strategiei UE „De la fermă la consumator”, auditorii consideră că progresul variază semnificativ între statele membre, de la mai puțin de 5% în Polonia și Irlanda, până la peste 25% în Austria. Pentru a reveni pe drumul cel bun, „ritmul adoptării practicilor agricole ecologice ar trebui să se dubleze”, avertizează raportul.

Agricultura ecologică urmăreşte să producă alimente utilizând substanţe şi procese naturale. Ea contribuie astfel la creşterea biodiversităţii şi la reducerea poluării apei, a aerului şi a solului. În 2022, aproximativ 17 milioane de hectare erau utilizate pentru agricultura ecologică în UE, reprezentând 10,5% din suprafaţa agricolă utilizată totală.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *