ANSVSA a modificat ordinul 130/2023, fără să permită însă persoanelor fizice, care dețin exploatații noncomerciale ( neînregistrate sanitar veterinar ), să vândă porci. Pot comercializa porci persoanele fizice care dețin o ”gospodărie țărănească” înscrisă într-o formă asociativă/cooperativă agricolă.
Noul ordin al președintelui ANSVSA, semnat, de data asta, împreună cu ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prevede că ”Pe teritoriul României, mișcarea porcinelor se realizează conform prevederilor anexei nr. 3 la Legea nr. 122/2023, cu respectarea prevederilor art. 7”.
Or, prin Anexa 3 a Legii 122/2023, exploatațiilor noncomerciale ( deținute de persoane fizice și considerate exploatații de subzistență ) nu li se permite să comercializeze porci. Precizăm că Anexa 3 a Legii 122/2023 este în vigoare, nu a fost modificată.
Mai departe: art. 7 din ordinul 130/2023 a fost modificat prin ordinul 145/489 publicat astăzi, 16 noiembrie, în Monitorul Oficial, și prevede, în noua formulare, că
”Înaintea mișcării porcinelor vii, animalul/animalele din lotul care urmează a fi livrat trebuie inspectat/inspectate de medicul veterinar de liberă practică împuternicit de direcțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București, care va completa o fișă de examinare clinică a acestora”.
Persoanele fizice care dețin o ”gospodărie țărănească”, înscrisă într-o formă asociativă/cooperativă agricolă, ”gospodăria țărănească” fiind considerată, în acest caz, exploatație comercială, potrivit Anexei 3, au dreptul să vândă porci numai către 1. asociații/cooperative agricole, 2. alte ”gospodării țărănești”, înscrise în asociații/cooperative agricole și 3. abatoare neincluse în sistemul canalizat de producere a cărnii de porc în România, destinată punerii pe piața Uniunii Europene.
Potrivit Legii 6/2022, ”Gospodăria ţărănească este o exploataţie agricolă mixtă de culturi şi creşterea animalelor.
Gospodăria ţărănească se autorizează pe persoană fizică de către unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia solicitantul are gospodăria, prin vizarea anuală a atestatului de gospodărie ţărănească.
Atestatul de gospodărie ţărănească şi carnetul de comercializare se vor elibera de către cooperativa agricolă al cărei membru este numai solicitanţilor ce deţin în proprietate, în chirie, concesiune şi/sau arendă suprafeţe de teren, efective de păsări, animale, familii de albine şi bazine piscicole”.
De precizat că o ”gospodărie țărănească” nu trebuie să fie înregistrată sanitar veterinar!
Lantulalimentar.ro reamintește că anul acesta au fost adoptate mai multe acte normative privind creșterea suinelor în România, pentru a combate mai eficient epidemia de Pestă Porcină Africană, cea mai impopulară măsură fiind interzicerea persoanelor fizice care dețin exploatații noncomerciale să vândă porci vii sau tranșați.
Măsura a fost speculată de politicieni populiști care au lansat pe rețelele de socializare mesaje împotriva autorităților, instigând populația la proteste publice.
ANSVSA a emis un comunicat prin care a anunțat că sprijină creșterea și comercializarea porcilor de către gospodăriile populației, apoi a publicat un proiect de ordin de modificare a ordinului 130/2023, în sensul relaxării acestei interdicții, folosind sintagma ”gospodăriile populației”:
”Articolul 5 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 5. – (1) Pe teritoriul României, mişcarea porcinelor se realizează conform prevederilor anexei nr. 3 la Legea nr. 122/2023, iar pentru cele provenite din gospodăriile populației cu respectarea prevederilor art. 7.”
În ordinul publicat azi în Monitorul Oficial, art 5 din Ordinul 130/2023 a fost modificat astfel:
„Art. 5. — (1) Pe teritoriul României, mișcarea porcinelor se
realizează conform prevederilor anexei nr. 3 la Legea nr. 122/2023,
cu respectarea prevederilor art. 7”. Sintagma ”gospodăriile populației” a dispărut.
Noul ordin, publicat în Monitorul Oficial, menține așadar în vigoare Anexa 3 a Legii 122/2023, care nu permite persoanelor fizice care dețin exploatații noncomerciale să vândă porci.
credit foto pexels.com