Putin a confiscat peste 265.000 de hectare de teren agricol și alte active de la AgroTerra, o companie care are legături cu o țară „neprietenoasă”

agroterra, decret, putin, rusia Sursa foto: Pexels/Wikimedia Commons (colaj G4Food)

Rusia a confiscat activele companiei AgroTerra Group, iar măsura, anunțată pe 8 aprilie 2024, a provocat unde de șoc în sectorul agricol, transmite Yahoo! News.

Decretul președintelui Vladimir Putin plasează firmele înregistrate în Olanda, AgroTerra Investments B.V. și AgroTerra Holdings B.V., sub „administrarea temporară” a Rosimushchestvo, agenția federală de gestionare a proprietății de stat din Rusia.

Olanda a susținut puternic Ucraina după ce țara a fost invadată de Rusia.

Această acțiune urmează unei serii de confiscări de active similare care au vizat companii occidentale. Moscova a mai confiscat active de la producătorul de bere Carlsberg și de la gigantul din industria lactatelor Danone.

AgroTerra, fondată în 2008, este un jucător important în industria agricolă, specializat în producția de soia, grâu sau sfeclă de zahăr. Compania este recunoscută ca fiind unul dintre cei mai mari 20 de proprietari de terenuri agricole din Rusia, cu o suprafață cultivată de aproximativ 265.000 de hectare.

Impactul decretului asupra operațiunilor AgroTerra rămâne incert. „Până în prezent, compania nu a primit încă detalii suplimentare cu privire la decret”, a declarat un purtător de cuvânt al AgroTerra.

În ciuda lipsei de claritate, compania transmis că își continuă operațiunile ca de obicei, concentrându-se în principal pe campania de însămânțare în curs.

În aprilie 2023, Putin a semnat un ordin executiv care îi permite Rusiei să preia bunuri imobiliare, titluri de valoare, drepturi de proprietate și alte active ale companiilor străine care au legături cu „țări neprietenoase”.

Implicațiile acestor acțiuni se extind dincolo de societățile afectate și de acționarii acestora. Ele reprezintă o amenințare la adresa lanțului global de aprovizionare agricolă, putând perturba producția și exporturile de alimente. În plus, această acțiune ar putea exacerba tensiunile dintre Rusia și țările occidentale, complicând și mai mult eforturile de soluționare a conflictului din Ucraina și de stabilizare a relațiilor internaționale.

Citește și: Rusia extinde restricţiile la exporturile de cereale şi asupra navelor traderului Aston / Fiind cel mai mare exportator mondial de grâu, Moscova poate împinge în sus preţurile globale

Sursa foto: Wikimedia Commons/Pexels (colaj G4Food)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *