Puiul brazilian exportat în China declanșează o controversă mondială: noul coronavirus se transmite sau nu prin alimente?

Puiul brazilian exportat în China declanșează o controversă mondială: noul coronavirus se transmite sau nu prin alimente? Puiul brazilian exportat în China declanșează o controversă mondială: noul coronavirus se transmite sau nu prin alimente?

Atât Autoritatea Europeană Sanitară Veterinară ( EFSA ), cât și Organizația Mondială a Sănătății ( OMS ) au comunicat public, în repetate rânduri, că noul coronavirus nu se transmite prin alimente, dar autoritățile orașului chinezesc Shenzen au susținut recent că au descoperit prezența SARS-cov-2 în loturile de carne de pui importate din Brazilia, potrivit siteului euromeatnews.com.

Declarația Comisiei de sănătate a orașului Shenzhen nu arată clar dacă virusul se afla la suprafața ambalajului sau a cărnii. Oficialii chinezi au mai spus că persoanele de pe teritoriul chinez care ar fi putut avea contact cu produsul au fost testate negativ. Autoritățile chineze le-au cerut consumatorilor să dea dovadă de prudență atunci când cumpără carne congelată importată, pentru a reduce riscul de contaminare.

Lotul de pui considerat a fi contaminat cu noul coronavirus a fost produs de brandul brazilian Aurora într-una din unitățile sale din statul Santa Catarina. Compania a declarat că nu există nicio notificare oficială din partea autorităților chineze. Asociația crescătorilor de păsări pentru carne Catarinense a declarat că transportul acestui tip de produs durează mai mult de 45 de zile în China și consideră că este puțin probabilă contaminarea în sectorul productiv.

Asociația braziliană de proteine ​​animale (ABPA) spune că a existat o confuzie în traducere și că înțelege că China a vorbit despre contaminarea ambalajului și nu a cărnii.

Acesta nu este primul incident din China privind o eventuală contaminare cu noul coronavirus a unor alimente. În iunie, autoritățile medicale din Beijing au susținut că au găsit urme de SARS-cov-2 într-o piață de pește și au afirmat că somonul importat este sursa contaminării. De atunci, s-au aplicat interdicții temporare pentru unitățile de prelucrare a cărnii din import afectate de focarele COVID-19.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a asigurat publicul că noul coronavirus nu este transmis prin carne și produse din carne.

Suspiciunile comunicate public de autoritățile din Shenzen produc deja efecte negative asupra vânzărilor de pui din Brazilia către Asia de Sud-Est. Hong Kong a decis deja să suspende importurile de carne de pui din Brazilia, de la fabrica Aurora. O măsură similară a adoptat și statul Filipine, fără să o comunice însă oficial.
Brazilia a amenințat însă că va contesta la Organizația Mondială a Comerțului aceste decizii.

După suspiciunile comunicate de China în spațiul public pe seama cărnii de pui din Brazilia, cercetătoarea Maria Van Kerkhovedin cadrul OMS a declarat, citată de Agerpres, : “nu credem că coronavirusul se poate transmite prin alimente. Dacă am înţeles bine, China caută virusul pe ambalaje, a testat sute de mii şi a găsit foarte puţine, sub 10 (eşantioane) pozitive”.

foto pexels.com/Harry Dona

Puiul brazilian exportat în China declanșează o controversă mondială: noul coronavirus se transmite sau nu prin alimente?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *