Propunerea de buget multianual prezentată de Comisia Europeană alimentează „Jocurile Foamei” în UE, avertizează Comitetul Regiunilor. Ea spune că însăși contopirea fondurilor pentru agricultură și coeziune într-un fond comun nu trebuie acceptată

Kata Tutto foto: wikipedia.org

Preşedinta Comitetului Regiunilor, Kata Tutto, a acuzat-o joi pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că nu înţelege Politica de Coeziune şi că a prezentat o propunere privind cadrul financiar multianual (CFM) al UE pentru perioada 2028-2034 care încurajează „Jocurile Foamei” dintre autorităţile locale şi agricultori, relatează agenţia EFE, transmite Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

O mare parte a fondurilor vor fi centralizate în mâinile guvernelor

Într-un interviu acordat unei reţele europene de agenţii de presă – European Newsroom, Kata Tutto a criticat proiectul de buget multianual al UE prezentat miercuri de Comisia Europeană, care centralizează în mâinile guvernelor gestionarea unei mari părţi a resurselor, reduce fondurile destinate Politicii Agricole Comune (PAC) în timp ce le creşte pe cele pentru securitate şi apărare.

Proiectul de buget multianual însumează circa 2.000 de miliarde de euro (din care 100 de miliarde de euro sunt rezervate Ucrainei), o creştere faţă de actualul buget multianual, dar numărul programelor este redus semnificativ, iar Politica Agricolă Comună (PAC) este inclusă într-un fond de „parteneriat naţional şi regional” în care se regăsesc laolaltă fonduri agricole şi regionale. Conform propunerii Comisiei, circa 300 de miliarde de euro vor fi alocate „veniturilor agricultorilor”, în scădere faţă de cele 387 de miliarde alocate PAC în bugetul pentru perioada 2021-2027, notează AFP.

Cei doi raportori din Parlamentul European, Siegfried Mureşan şi Carla Tavares, consideră că suplimentarea declarată a bugetului faţă de cel prezent este insuficientă, întrucât aceasta este determinată parţial de acoperirea inflaţiei şi de necesitatea rambursării creditelor pentru finanţarea planului european de relansare post-pandemie NextGenerationEU.

Pe de altă parte, statele membre, afectate de încetinirea economiilor şi care trebuie să finanţeze bugetul UE, nu sunt dispuse să-şi suplimenteze contribuţiile la bugetul comunitar. Prin urmare, Comisia Europeană caută noi resurse şi propune în acest scop creşterea accizelor la tutun, o taxare suplimentară a marilor companii şi o taxă asupra deşeurilor electronice nereciclate.

Din fondul de „parteneriat naţional şi regional” fiecare ţară va primi o alocare individuală, dar Bruxelles-ul va efectua rambursările numai după ce va analiza fiecare dintre planurile naţionale şi regionale pe care cele 27 de state membre trebuie să le prezinte şi pentru care Comisia Europeană le va solicita o serie de reforme şi angajamente. Odată obţinută aprobarea în acest sens de la Bruxelles, fiecare guvern va avea flexibilitatea de a distribui aceste fonduri pe plan intern cum consideră oportun.

„Politica de coeziune își pierde rolul său principal”

Dar prin această logică Von der Leyen „creează Jocurile Foamei”, întrucât de fapt „le spune oraşelor şi regiunilor să lupte împotriva agricultorilor şi guvernelor lor naţionale pentru a vedea cine ce primeşte din acest mare recipient”, explică preşedinta Comitetului Regiunilor.

Noul buget multianual propus de Comisia Europeană ”dizolvă Politica de Coeziune într-un megafond monstruos”, astfel încât această alocare tradiţională de fonduri europene, care a contribuit la reducerea inegalităţilor dintre regiunile europene, „îşi pierde rolul de bază”, remarcă de asemenea Kata Tutto.

În opinia sa, Ursula Von der Leyen „nu înţelege Politica de Coeziune” şi doreşte să „rescrie tratatele europene”, este de părere preşedinta Comitetului Regiunilor. ”Politica de Coeziune este un instrument de stabilizare pe termen lung şi trebuie să rămână o politică independentă, nu o parte a unui pachet supus “Jocurilor Foamei” în statele membre”, insistă ea.

Kata Tutto a evitat să comenteze cifrele din propunerea de buget avansată de Comisia Europeană, motivând că „există multă confuzie” după prezentarea acesteia şi că, „dacă începem să negociem cifrele şi acceptăm raţionamentul (Comisiei), vom pierde Politica de Coeziune”.

Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, „avem nevoie de primarii marilor oraşe, avem nevoie de insule, avem nevoie de zonele muntoase, avem nevoie de guvernele naţionale şi avem nevoie ca Parlamentul European” să îşi unească forţele, a îndemnat ea.

Preşedinta Comitetului Regiunilor a amintit în acest sens că 14 ţări din UE – Bulgaria, Republica Cehă, Croaţia, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania şi Ungaria – au trimis Comisiei Europene o scrisoare în care solicită ca Politica de Coeziune să fie prevăzută cu fonduri proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *