Programul Tomata și programul Usturoiul vor suferi modificări la condițiile de finanțate, anunță ministrul Agriculturii

programul Tomata Sursa foto: G4Food
Sistemul de finanțare a programului Tomata urmează să sufere o serie de modificări, anunță ministrul Agriculturii, Florin Barbu, potritiv revistei Ferma. Potrivit lui, va fi vorba de  „Tomata și alte legume în spații protejate„ și vor fi finanțate fiecare mie de metri pătrați cu 1.500 de euro. Asta înseamnă că un fermier care are 5.000 de metri pătrați poate lua 7.500 euro, nu doar 3.000 de euro, dar vreau să încurajăm să se cultive și celelalte legume. Vorbim aici de spanac, salată, ceapă verde, ardei kapia, ardei gras, ardei Bianca. Sunt mai multe legume pe care le-am stabilit cu fermierii”, a explicat Florin Barbu.

Programul se extinde la alte legume, iar valorificarea se prelungește până în octombrie

Legat de obligațiile producătorilor de legume care se vor înscrie în program, el a mai spus: „Ponderea este în felul următor: în cazul în care ai 1.000 mp ești obligat să pui tomate. Dacă ai 2.000 mp, pui 1.000 mp cu tomate și 1.000 mp cu alte legume în spații protejate. Dar dacă trecem la alt nivel, de 5.000 mp, nu poate pune decât 2.000 mp cu tomate și restul de 3.000 mp cu alte legume. (…) Sprijinul nu va mai fi până la luna mai. Valorificarea se va face până la sfârșitul lunii octombrie, astfel încât să avem pe tot parcursul anului și tomate și alte legume în spații protejate.”

Ce se schimbă și la programul Usturoiul

În ceea ce privește Programul Usturoiul și acesta va continua în 2025, dar cu o modificare importantă. Și anume, cantitățile de usturoi obținute de beneficiarii programului trebuie să ajungă direct către unități de vânzare, către cooperative sau direct în procesare.
„Facturile care demonstrează comercializarea vor fi în e-factura. Cantitățile trebuie să ajungă direct către unitățile de vânzare, către cooperative care se ocupă cu comerțul sau direct în procesare. Nu se mai acceptă alte facturi pe alte coduri CAEN. Vrem să avem o eficiență a sectorului. Nu vrem facturi de la alte societăți, vrem direct din e-Factura. Suma va fi la fel, se va menține la 3.000 de euro/ha pentru usturoi”, a adăugat el.
Ministrul Barbu a afirmat că eficiența programului Usturoiul se vede și din faptul că, în prezent, nu mai există nici un supermarket din România care să nu aibă usturoi românesc la raft.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *