Produsele lactate şi de panificaţie primite de elevii școlilor din Bistrița-Năsăud nu se ridică la standardele cerute/ Directorii de școli au reclamat situația la ISJ

produse lactate si panificatie foto:pexles.com/cottonbro studio

Directorii unităţilor de învăţământ din Bistriţa-Năsăud au reclamat joi, într-o şedinţă la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ), calitatea slabă a produselor lactate şi de panificaţie servite elevilor şi preşcolarilor în cadrul “Programului pentru şcoli al României”, transmite Agerpres.

La şedinţă au fost prezenţi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, prin care se derulează acest proiect, şi ai firmei care furnizează laptele şi merele, veniţi să semnaleze probleme în ceea ce priveşte centralizările lunare ale produselor livrate.

Primul care a ridicat problema calităţii slabe a produselor de panificaţie a fost directorul Şcolii gimnaziale “Grigore Silaşi” din Beclean, Vasile Marc.

“Să ştiţi că este o mare problemă cu ceea ce se livrează, la corn şi în special la biscuiţi. Nu este admis aşa ceva”, a spus Marc.

La rândul său, directoarea Şcolii gimnaziale nr.7 din Bistriţa, Clariţa Rus, a spus că elevii, chiar şi cei din familii defavorizate, aruncă biscuiţii sau cornurile pe care le primesc, iar laptele servit este slab calitativ.

“Sunt sub orice critică cornul şi laptele, nu le mănâncă. Laptele nu este…, este lapte praf ăla. (…) Şcoala mea este situată într-o zonă vulnerabilă, copiii mai mănâncă. În momentul când au venit cornurile, nu le mai mănâncă, nu mai pot, poţi să îţi spargi capul cu ele. Biscuiţii sunt foarte mărunţi şi se aruncă prin clase efectiv, coşurile de gunoi sunt pline sau nu le mai iau. Ce fac cu ele, unde le depozitez? Le arunc? Pentru că nu le mănâncă, credeţi-mă”, a explicat directoarea.

Reprezentantul firmei care livrează laptele în şcoli, Adrian Rogojan, a admis că “este un lapte ultrapasteurizat, adică este vreo două-trei grade de a fi praf”, dar spune că nu au fost înregistrate cazuri de refuzuri din partea unităţilor de învăţământ.

În ceea ce priveşte produsele de panificaţie, reprezentanta Consiliului Judeţean, Angela Suciu, a spus că au existat cazuri în care şcolile au refuzat produsele primite şi i-a încurajat pe directorii de şcoli să depună cât mai multe reclamaţii, pentru a se putea lua măsuri faţă de furnizor.

“Ştiu că sunt probleme. De fiecare dată când aveţi o problemă, vă rog, scrieţi-mi, faceţi proces verbal de recepţie, refuzaţi produsele care nu corespund calitativ. (…) Ştiţi că se câştigă cu preţul cel mai mic, dar, dacă eu am un dosar plin de reclamaţii, putem să reziliem contractul. Altfel, pe poveşti, nu”, a afirmat Angela Suciu.

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a finalizat la începutul acestui an licitaţiile aferente “Programului pentru şcoli al României”, contractele fiind valabile până la sfârşitul anului şcolar 2025-2026.

Primul contract încheiat a fost cel pentru cornuri sau biscuiţi, în valoare de aproximativ 7,55 milioane de lei, fără TVA, loturile fiind câştigate de trei firme: Auto Valmar SRL din judeţul Bistriţa-Năsăud, R&B Com SRL din judeţul Maramureş şi Fagul Impex SRL din judeţul Cluj.

A urmat contractul pentru furnizarea de mere, în valoare de circa 3,77 milioane de lei, fără TVA, câştigat de firmele SC Pombis SA din Bistriţa şi Fagul Impex SRL Cluj.

Contractul pentru produsele din lapte, care la sfârşitul anului trecut a trebuit reluat din lipsă de oferte, a fost atribuit firmei Simultan SRL din judeţul Timiş, valoarea acestuia fiind de aproximativ 14,45 milioane de lei, fără TVA.

Beneficiarii sunt cei peste 31.000 de elevi din învăţământul primar şi gimnazial şi de preşcolari din grădiniţele cu program normal din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *