Probioticele chiar sunt bune pentru sănătatea noastră? Cercetătorii dezvăluie câteva efecte ale acestora asupra organismului uman

Probioticele sunt bune pentru sănătatea noastră Foto: Dreamstime

Probabil ai auzit până acum destule despre probiotice – acele microorganisme vii găsite în alimente fermentate precum iaurtul, varza murată, kimchi și oțetul de mere. Multe companii de alimente și suplimente susțin că acestea pot face totul, de la îmbunătățirea aspectului pielii până la combaterea cancerului. Dar cât de bune sunt ele, de fapt, pentru și chiar avem nevoie de ele? Cercetătorii au dezvăluit cinci dintre cele mai importante beneficii pe care probioticele le aduc sănătății, conform eatingwell.

  1. Echilibrează bacteriile benefice din intestin

La ora de biologie din liceu, poate ai învățat că toate bacteriile sunt rele – mici microorganisme care ne îmbolnăvesc. Adevărul este că organismul nostru este plin atât de bacterii bune, cât și rele. Într-un intestin sănătos, bacteriile bune le depășesc numeric pe cele rele. Bolile, o dietă nesănătoasă sau administrarea anumitor medicamente pot perturba acest echilibru. Probioticele ajută în această luptă, crescând numărul bacteriilor benefice, îmbunătățind digestia și ajutând organismul să absoarbă mai mulți nutrienți.

  1. Previn și tratează diareea

Mai multe studii arată că probioticele pot ajuta în cazul diareei, mai ales la copii. O analiză a peste 60 de studii care au implicat mai mult de 8.000 de persoane (majoritatea copii) a arătat că cei care au primit probiotice – fie sub formă de iaurt, fie ca suplimente – și-au ameliorat simptomele de diaree în medie cu o zi mai repede decât cei care nu au luat probiotice.

Vezi detalii

Unele studii sugerează că probioticele pot ajuta și în cazul constipației. Experții spun că este nevoie de mai multe cercetări. Totuși, consumul mai mare de alimente bogate în probiotice probabil nu va face rău – și ar putea ajuta.

  1. Îmbunătățesc imunitatea

Mai multe studii sugerează că consumul de alimente probiotice poate ajuta la întărirea sistemului imunitar, făcându-ne mai puțin susceptibili la răceli și alte infecții. Într-un mic studiu, sportivii din Noua Zeelandă care au consumat probiotice timp de patru luni au avut cu aproximativ 40% mai puține răceli și tulburări stomacale decât cei care au primit un placebo.

  1. Pot ajuta la ameliorarea problemelor de piele

Este nevoie de mai multe cercetări, dar dovezile sugerează că probioticele pot ajuta la anumite afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema. Într-un studiu, bebelușii cu eczeme cărora li s-a dat lapte suplimentat cu probiotice au avut simptome îmbunătățite, comparativ cu cei care au consumat lapte simplu. Într-un alt studiu, bebelușii ale căror mame au luat probiotice în timpul sarcinii au avut un risc mult mai mic de a dezvolta eczeme devreme în viață.

Alte cercetări preliminare sugerează că probioticele pot ajuta la tratarea acneei, rozaceei și a daunelor solare. Experții spun că abilitatea probioticelor de a reduce inflamația, de a hidrata pielea și de a combate infecțiile joacă un rol important.

  1. Îmbunătățesc sănătatea inimii

Consumul mai mare de varză murată și kimchi poate fi benefic pentru inimă în mai multe moduri. Consumul regulat de alimente bogate în probiotice poate reduce ușor tensiunea arterială, potrivit Asociației Americane a Inimii. Anumite tulpini de probiotice ajută, de asemenea, la scăderea colesterolului „rău” LDL, reducând riscul de boli de inimă. Unele cercetări sugerează că probioticele pot contribui la creșterea colesterolului „bun” HDL.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *