Primii struguri de la Recaș sunt recoltați noaptea din cauza temperaturilor ridicate / Procesul e mecanizat în proporție de 95% / Cele 10 combine au capacitatea de recoltare a 2.000 de oameni

fotovoltaice Sursa Foto: Pexels

Producția de struguri din acest an este considerată una atipică de către reprezentanții Cramelor Recaș, anunță Agenția de presă Rador, care citează Radio Timișoara.

Recoltarea primilor struguri de la Recaș a început, luni seară, imediat după ce temperaturile încep să scadă. Strugurii sunt recoltați mecanizat în proporție de 95 la sută, spune managerul Cramelor Recaș, Gheorghe Iova. Acesta precizează că sunt folosite zece combine care au capacitatea de recoltare a 2.000 de oameni.

„În tehnologia de vinificație, prima operație, după lovitul bobului, este scăderea temperaturii la 15°C. Mă refer la soiurile pentru vinuri albe și aromate. Ne costă mult mai puțin să reducem temperatura mustuielii, să zic așa, la 15° de la temperatura de noapte, care va fi undeva în jur de 20-22°C, decât să o scădem de la 33-35-38°C. Pe de altă parte, la temperaturi foarte ridicate, peste 35°C, încep procesele de combustionare, de pierdere a aromelor”, spune Gheorghe Iova.

Din punct de vedere al producției de struguri, anul acesta este unul atipic, mai spune managerul de la Cramele Recaș.

“Pe de o parte, a plecat foarte devreme în vegetație, în primăvară, după aceea condițiile au fost minunate, au fost și precipitații suficiente, deci practic am intrat în vară în condiții extrem de favorabile. Din păcate, însă, au survenit aceste temperaturi de peste 38°, că, în total, peste 35°, au fost aproape o lună și jumătate. Facem tot ce depinde de noi, dar în final Dumnezeu hotărăște cum ne de toamna pentru că determinantă pentru calitate este această perioadă”, mai spune Gheorghe Iova.

Directorul Cramelor Recaș precizează că, pentru o producție bună, în perioada următoare, este nevoie de o ploaie de 30-40 de litri pe metru pătrat, urmată de o perioadă fără precipitații. Prognoza arată o toamnă favorabilă unei producții de calitate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *