Preţurile globale pentru cacao, cafea şi zahăr au scăzut din nou vineri, pe fondul tensiunilor crescânde din pieţele internaţionale, după ce preşedintele american Donald Trump a impus o serie de tarife vamale extinse, iar China a răspuns cu propriile taxe asupra importurilor din SUA, transmite Reuters, transmite News.ro.
Miercuri, Trump a instituit un tarif general de 10% asupra majorităţii importurilor în SUA, cu taxe mult mai ridicate, de peste 50%, pentru anumite ţări, declanşând un val global de vânzări pe burse, în timp ce ţări precum Canada şi China pregătesc măsuri de retorsiune.
”În urma acestei ‘eliberări comerciale’, multe fluxuri de marfă din rândul producătorilor cei mai afectaţi vor intra într-un labirint, încercând să găsească cerere în alte ţări,” a avertizat Rabobank într-un raport, subliniind că noua cerere va veni cu un cost de eficienţă.
Banca a mai notat că, pe măsură ce se apropie ”ziua represaliilor”, consumatorii americani de cafea şi ciocolată ar trebui să se aştepte la produse mai scumpe, având în vedere că Coasta de Fildeş, cel mai mare producător mondial de cacao, se confruntă cu un tarif de 21%, iar Vietnamul, al doilea mare producător de cafea, cu o taxă uriaşă de 46%.
Contractele futures pentru cacao tranzacţionate la Londra (pe bursa ICE) – considerate un reper global al preţului – au scăzut vineri cu 3,6%, la 6.445 lire/tonă metrică, după o scădere de 1,5% joi. În acelaşi timp, cacao la New York a pierdut 7,9%, ajungând la 8.555 dolari/tonă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Deşi tarifele ar putea afecta cererea de ciocolată din SUA, unii traderi au remarcat că pierderile la cacao sunt parţial limitate de problemele de aprovizionare – Coasta de Fildeş urmând să înregistreze cea mai slabă recoltă intermediară din ultimul deceniu.
SUA, cel mai mare consumator de ciocolată, este şi cel mai mare importator de produse de cacao procesate, precum untul de cacao, din UE, Malaysia şi Indonezia, care acum se confruntă cu tarife de 20%, 24% şi 32%, respectiv.
Pe piaţa cafelei, Arabica a scăzut cu 3,9%, la 3,7030 dolari/livră, după o pierdere de 1% în ziua precedentă. Robusta a scăzut şi ea cu 3,9%, ajungând la 5.183 dolari/tonă.
Traderii avertizează că cererea este în scădere, iar tarifele vin într-un moment în care prăjitorii de cafea din SUA se confruntă deja cu dificultăţi în a transfera preţurile ridicate către consumatori. ”Dacă se aplică, noile tarife de 46% ar putea scoate Vietnamul de pe piaţa americană, creând un decalaj de preţ de aproximativ 1.944 dolari/tonă faţă de Robusta din Brazilia,” a spus un dealer.
În alte materii prime agricole, zahărul brut a scăzut cu 1,6%, la 18,8 cenţi/livră, după o pierdere de 2,5% joi, în timp ce zahărul alb a pierdut 1,3%, ajungând la 536,50 dolari/tonă, după o scădere de 1,6% în sesiunea anterioară.